НОВИНИ

ВАС ще гледа делото за промените в плана за управление на парк „Пирин”

На 15 ноември петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) ще разгледа делото за промените в Плана за управление на природен парк „Пирин”.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:44, 14.11.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
вас гледа делото промените плана управление парк пирин

Делото е образувано по две касационни жалби на Министерски съвет и на министъра на околната среда и водите срещу решението от 27 юли т.г. на тричленен състав на ВАС, с което бяха отменени промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин”.

Към делото е приложено и разпореждане на председателя на ВАС във връзка с искане на Асоциация на парковете в България и група граждани изборът не само на съдията докладчик, но и на членовете на петчленния състав, да се определи в присъствието на журналисти и IT специалисти.

Изборът на съдията докладчик и съдебния състав по всички дела във ВАС се извършва при строга регламентация, отчетност и поддръжка на архив, което е гарант за прозрачен и публичен съдопроизводствен процес. Искането за присъствието на журналисти и IT специалисти в сградата на ВАС не следва да бъде насочено към председателя на ВАС, тъй като същият този избор се извършва фактически в сградата на ВСС, където е разработен, разположен и поддържан сървърът с програмния продукт, извършващ разпределението на делата във ВАС. Всички фактически действия, извършвани във ВАС, се удостоверяват с подробен протокол, който е публично достъпен и се прилага по всяко дело, се казва в разпореждането.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов екипаж се готви за МКС
Нов екипаж се готви за МКС
НС прие законодателни промени за поддържане на музикалните състави на БНР
НС прие законодателни промени за поддържане на музикалните състави на БНР