НОВИНИ

Вдигат с до 200 лв. заплатата на военнослужещите, които охраняват границите

Вместо досегашните до 300 лв. допълнително към месечната заплата, военнослужещите, които са включени в охраната на държавната граница, ще получават до 500 лв.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:01, 19.09.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
вдигат 200 заплатата военнослужещите охраняват границите

Увеличението с до 200 лв. ще влезе в сила след обнародването в Държавен вестник на измененията на Наредба №15 от 2010 г. за условията, размерите и реда на изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба от военнослужещи и цивилни служители на Министерство на отбраната. Запазва се досегашната практика – допълнителното възнаграждение да се изчислява пропорционално на календарните дни от месеца, в които военните са изпълнявали възложената им задача по охрана на границата. По различни сведения, между 300 и 500 служители на МО са включени в граничните патрули.

Освен увеличение на заплащането на военните по границата, министърът на отбраната Николай Ненчев е одобрил по 300 лв. към заплатата месечно да получават и българските представители в Националния мобилен модул, който е част от командната структура на НАТО на територията на страната.

Допълнително възнаграждение ще получават занапред и всички гвардейци, а не само тези, които участват в официални церемонии и военни ритуали.

С изменение в Наредбата ще се уреди и въпросът с допълнителното възнаграждение на военнослужещите и цивилните служители на МО, които участват в учения с непрекъсната продължителност от повече от едно денонощие. Те ще получават по 27 стотинки допълнително към заплатата за всеки час от официалния старт до края на учението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията изяснява обстоятелствата около инцидент с чужди граждани до НДК
Полицията изяснява обстоятелствата около инцидент с чужди граждани до НДК
До дни пускат кръстовището при Бараково
До дни пускат кръстовището при Бараково