НОВИНИ

Великотърновец събра уникална колекция от лъжички

Изключителна колекция от сувенирни лъжички притежава един от най-известните великотърновски пътешественици. Мирослав Дечев е журналист по професия, но казва, че по душа е любител на екзотични и далечни дестинации. Преди години решил да отбелязва всяко свое пътуване с традиционни за съответната страна лъжички. Така, в колекцията му вече има стотици оригинални сувенири от цял свят.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
08:59, 25.11.2017
Чете се за: 00:38 мин.
Още
Мирослав Дечев, колекционер: Тя е от Прага, тя е позлатена, вече малко поизтъркана и смятам, че над 25 или 30 - годишна. И от там когато пътувах много често в сувенирни магазини, които посещавахме с мои приятели започнах да виждам, че има от тях с определена орнаментика, символика!

За няколко години в колекцията му вече има стотици лъжички от всички краища на света. Изумително е, казва колекционерът, как на толкова малка площ, човек може да научи почти всичко за съответната държава или град.

Мирослав Дечев, колекционер: Ето една лъжичка от Казахстан, как характерния шрифт, характерните мотиви, които говорят за тази страна. Дубай и Абу Даби също - на дръжката е изобразена камила и един от най-скъпите и луксозни хотели света!

Мирослав обаче разказва, че не с всяка лъжичка се е сдобил лесно.

Мирослав Дечев, колекционер: Веднъж имах любопитна история, защото нямах пари в кеш да си купя. Трябваше да взема пари назаем от приятели за да си я купя, те бяха далеч, в Люксебурк се случи!

Колекцията на Мирослав Дечев нараства непрекъснато, защото не минава месец, в който той да не отлети до някое ново кътче по света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Русе купува трети „паяк”
Община Русе купува трети „паяк”
Плетки против стрес - може ли плетенето да бъде арт терапия?
Плетки против стрес - може ли плетенето да бъде арт терапия?