НОВИНИ

Балът във Виенската опера на 60 години

Прочутият бал във Виенската опера снощи отбеляза 60-годишен юбилей. По традиция в четвъртъка на страстната седмица преди Великденските пости операта на австрийската столица се превръща в бална зала и посреща хиляди отбрани гости от страната и чужбина. Специален гост на този бал беше Пласидо Доминго. Сред знаменитостите бяха актрисата Брук Шийлдс и директорът на Миланската Скала Александер Перейра.

Фани Аронова
от Фани Аронова
10:55, 05.02.2016
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Виена е град на баловете, но тази нощ в операта е върхът на балния сезони най-бляскавото събитие в обществения живот в Австрия.

По традиция почетен гост е австрийският президент. Това беше последният бал за Хайнц Фишер, който беше 12 години на този пост. Вторият му мандат приключва и през април в Австрия предстоят президентски избори. Гости на президента и съпругата му Маргит бяха финландският премиер Саули Ниинистьо и съпругата му Йени Хаукио.

Звездата на събитието беше Пласидо Доминго, който изпълни две роли. Той дирижира Виенския филхармоничен оркестър. Прочутият тенор също така пя заедно с руското сопрано Олга Перетятко.

Традицията на виенските балове е на близо два века. Тя тръгва от забавите, организирани по времето на известно историческо събитие - Виенският конгрес в началото на 19 век. През 1869 г. е открита Виенската опера. Докато се утвърждава като една от най-известните сцени в света, тя се прочува и със своите балове.

Втората световна война нарушава задълго традицията. Но в началото на 1956 г. реставрираната след бомбардировките Виенска опера отваря врати за първия бал на Втората австрийска република.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди
Новините в 100 секунди
Няма да закриват центровете за психично здраве
Няма да закриват центровете за психично здраве