Балът във Виенската опера на 60 години

Прочутият бал във Виенската опера снощи отбеляза 60-годишен юбилей. По традиция в четвъртъка на страстната седмица преди Великденските пости операта на австрийската столица се превръща в бална зала и посреща хиляди отбрани гости от страната и чужбина. Специален гост на този бал беше Пласидо Доминго. Сред знаменитостите бяха актрисата Брук Шийлдс и директорът на Миланската Скала Александер Перейра.

Фани Аронова
от Фани Аронова
10:55, 05.02.2016
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Виена е град на баловете, но тази нощ в операта е върхът на балния сезони най-бляскавото събитие в обществения живот в Австрия.

По традиция почетен гост е австрийският президент. Това беше последният бал за Хайнц Фишер, който беше 12 години на този пост. Вторият му мандат приключва и през април в Австрия предстоят президентски избори. Гости на президента и съпругата му Маргит бяха финландският премиер Саули Ниинистьо и съпругата му Йени Хаукио.

Звездата на събитието беше Пласидо Доминго, който изпълни две роли. Той дирижира Виенския филхармоничен оркестър. Прочутият тенор също така пя заедно с руското сопрано Олга Перетятко.

Традицията на виенските балове е на близо два века. Тя тръгва от забавите, организирани по времето на известно историческо събитие - Виенският конгрес в началото на 19 век. През 1869 г. е открита Виенската опера. Докато се утвърждава като една от най-известните сцени в света, тя се прочува и със своите балове.

Втората световна война нарушава задълго традицията. Но в началото на 1956 г. реставрираната след бомбардировките Виенска опера отваря врати за първия бал на Втората австрийска република.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди
Новините в 100 секунди
Няма да закриват центровете за психично здраве
Няма да закриват центровете за психично здраве