НОВИНИ

Вишеградската четворка за излизането на Великобритания от Европейския съюз

В Прага пристига министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Заедно с колегите си от Вишеградската четворка той ще коментира излизането на Великобритания от Европейския съюз. Щайнмайер ще запознае външните министри на Чехия, Полша, Словакия и Унгария с общата позиция на Берлин и Париж по темата. На срещата ще присъства и френският дипломат номер едно - Жан-Марк Еро.

вишеградската четворка излизането великобритания европейския съюз
bnt avatar logo
от БНТ
11:54, 27.06.2016 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

За днес са планирани и редица срещи, посветени на изработването на стратегия за новата европейска реалност. Премиерът Дейвид Камерън ще говори пред Долната камара на парламента, а по-късно в Берлин канцлерът Ангела Меркел ще се срещне с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, френския президент Франсоа Оланд и с италианския премиер Матео Ренци, които също ще коментират британското НЕ.

Излизането на Великобритания от Евросъюза няма да спре развитието му. Това заяви външният министър на Чехия - Лубомир Заоралек, след среща на Вишеградската четворка с първите дипломати на Франция и Германия. В Прага стана ясно, че всички решения, свързани с по-нататъшното развитие на ситуацията в Евросъюза, трябва да се вземат от останалите държави-членки.

Вишеградската четворка подкрепи тезата, че Лондон трябва да задейства процедурите по член 50 във възможно най-кратки срокове. На срещата в чешката столица въшните министри на Франция и Германия запознаха колегите си и с общата позиция на двете страни за Брекзита.

Лубомир Заоралек, министър на външните работи на Чехия:
"Великобритания реши да напусне. Това е сериозна ситуация и както казах в началото - ние съжаляваме. Но от друга страна, сме убедени, че тази стъпка не бива да спира бъдещото развитие на Европейския съюз. Лош отговор би била прибързана интеграция след това, което видяхме, или просто да се преструваме, че нищо не се е случило."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работник падна от кран в Шумен
Работник падна от кран в Шумен
Ще има места и за седмокласниците с двойки
Ще има места и за седмокласниците с двойки