НОВИНИ

Висшият съдебен съвет няма да образува проверка срещу Лозан Панов

Висшият съдебен съвет няма да образува проверка срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов заради речта му, произнесена по случай 135-тата годишнина на съда. Това стана ясно след днешното заседание на Етичната комисия. Повод да се обсъди въпросът, беше сигнал от гражданското движение План "Б", които настояваха, че изказването е политическо и нарушава Етичния кодекс на магистратите.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:46, 11.01.2016 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

След дълъг дебат висшите магистрати прекратиха преписката. Те са приели, че изказването на председателя на ВКС е израз на вътрешното му убеждение, а свободата на словото не трябва да се ограничава. Това обясни шефът на Етичната комисия, като направи уговорката, че той лично и други от колегите му не са съгласни с някои от тезите на Панов.

Ясен Тодоров - председател на Етичната комисия на ВСС: Едно задълбаване и детайлизиране в думите на г-н Панов ще вкара в още по-голямо разделение и противоречие магистратската общност.

11. 12. 2015 г.

Подкрепата за председателя на ВКС междувременно продължи да расте и от петък насам броят на съдиите, които се подписаха под речта му стана над 230 от цялата страна.

Речта, с която Панов критикува приeтите промени в Конституцията, но и призова съдиите да кажат: "Не на страха!", беше бурно аплодирана от президента, дипломати и много Панов.

Лозан Панов - председател на ВКС: Сигурно днес отново ще бъда обявен за атентатор, който ще извършва преврат. Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите, наистина може да се нарече преврат.

Преди решението на Етичната комисия и правосъдният министър Екатерина Захариева каза, че се надява на точно такава развръзка.

Екатерина Захариева - правосъден министър: "Не на страха!" е принципно послание. За мен, аз пак казвам, дори магистратите могат да изразяват гражданска позиция.

По нейна инициатива, Захариева се срещна работно с членове на Висшия съдебен съвет. От тримата големи в съдебната власт, които са членове на ВСС по право, присъстваше само главният прокурор Сотир Цацаров. Сред обсъдените теми са били предстоящите промени в Закона за съдебната власт и Електронното правосъдие. Захариева за първи път ще председателства съвета в четвъртък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КРИБ искат убийството на Александър Антов да бъде разкрито
КРИБ искат убийството на Александър Антов да бъде разкрито
Новините в 100 секунди
Новините в 100 секунди