НОВИНИ

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е на посещение в Москва

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева замина на посещение в Москва по покана на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, съобщи Външно министерство.

вицепремиерът външен министър екатерина захариева посещение москва
bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 20.10.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Утре - 21 октомври, Екатерина Захариева и водената от нея делегация ще имат разговори със Сергей Лавров. По-късно през деня външният министър ще се срещне и с българската общност в Москва.

Посещението на Екатерина Захариева е първото на външен министър на България в Москва от 2011 г. насам.

Тази година България и Русия отбелязват 140 години от установяване на двустранни дипломатически отношения.

Русия е един от основните външнотърговски партньори на България и една от основните държави за входящ туризъм у нас. 511 000 руски туристи са посетили страната ни през 2018 г. , което нарежда Русия на 6-о място по брой туристи в България. По данни на руската страна около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти у нас.

Консулската ни служба в Москва годишно издава около 200 000 визи, което е около половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства.

За 2018 г. двустранният стокообмен с Русия възлиза на 4,144 млрд. долара като е отбелязан спад от 4,1 на сто в сравнение с предходната година. На Русия се падат 5,8 на сто от общия външнотърговски обмен на България.

Русия е и основен доставчик на страната ни на нефт, природен газ и ядрено гориво, и основен партньор в модернизацията на АЕЦ "Козлодуй".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа с пет жертви на пътя София - Варна край Омуртаг
Тежка катастрофа с пет жертви на пътя София - Варна край Омуртаг
Джонсън и Ердоган обсъдиха по телефона военната операция в Сирия
Джонсън и Ердоган обсъдиха по телефона военната операция в Сирия