НОВИНИ

Вижте ремонтирания тунел "Витиня" (СНИМКИ)

От днес тунел "Витиня" на магистрала "Хемус" е напълно отворен за движение след повече от година ремонт, струващ над 22 млн. лв. Шофьорите вече преминават през ремонтираната тръба за Варна.

Вижте ремонтирания тунел Витиня (СНИМКИ)
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
14:35, 20.09.2017
7301
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Проверката на тунел „Витиня" на АМ „Хемус" показа изключително качество на строителството, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след инспекцията н ремонта на дясната тръба на съоръжението.

По думите му обновената тръба е изключително модерна за България и оттук нататък, спрямо възможностите на бюджета, и останалите съоръжения в страната ще бъдат приведени в същия вид - с пожароизвестяване, вентилационна система, видеонаблюдение.

Тунел „Витиня" е най-дългият у нас - 1195 м. В експлоатация е от 1984 г. Възстановителните дейности в тръбата за Варна стартираха на 27 юни м. г. като движението се извършваше двупосочно в тръбата за София.


;

Съоръжението е с нова хидроизолация, отводнителна и дренажна система, вентилационна и електрическа инсталация, видеонаблюдение и пожароизвестяване, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, включително и непрекъснат захранващ източник на евакуационното осветление.


;

Положени са около 28 хил. кв. м хидроизолация, 5 400 т асфалт, 516 т армировъчна стомана и т. н.

За отлична вентилация в съоръжението са монтирани 15 бр. реверсивни вентилатори. Тръбата е с енергоефективно LED осветление, като са монтирани 374 бр. осветителни тела.


;

На 25 септември ще бъде затворена за ремонт тръбата за София и съоръжението преди тунела.

Ремонтните дейности в тръбата за София предвиждат демонтаж на старите осветителни тела и на носещата конструкция, монтаж на нови осветителни тела и конструкцията за тях и захранващи кабели; изграждане на нова електроснабдителна система наосветлението, видеонаблюдение, пожароизвестителна и оповестителна система. Тръбата за София ще бъде и с нова светофарна инсталация, променливи пътни знаци и т. н.

Заради ремонта движението на леките коли и на превозните средства до 10 т ще бъде прехвърлено двупосочно в обновената тръба за Варна. Тежкотоварните МПС над 10 т ще продължат да преминават по задължителния обходен маршрут по път I-1 София - Ботевград.

Целта е ремонтните дейности на „Витиня" да завършат до края на месец ноември и през зимата по АМ „Хемус" да се пътува без ограничения от строителни дейности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха 17-годишен за побой над учител в Садово
Задържаха 17-годишен за побой над учител в Садово
В Поломието е останала само една двойка египетски лешояди
В Поломието е останала само една двойка египетски лешояди