НОВИНИ

Вижте цялото интервю на Иван Гешев за обявения за издирване Васил Божков

Прокуратурата обяви за издирване бизнесмена Васил Божков с Червена бюлетина на Интерпол. За него е издадена и Европейска заповед за арест. По този повод главният прокурор коментира, че прокуратурата защитава Закона и обвинява тези, които не зачитат правилата и задълженията си, а обратното - извършват престъпления. Гешев коментира и протестите, които вчера блокираха част от София.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:02, 30.01.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
Иван Гешев, главен прокурор: Време е този криминален преход да свърши. Половината ми живот мина в този криминален преход. Вашият живот мина в този криминален преход. Време е да кажем "Стига" и прокуратурата го прави и ще го прави по отношение на всички лица, които са нарушили закона. Оттук нататък българските граждани, които ни слушат, трябва да преценят какво искат - да се оплакват, да коментират или наистина това, което коментират да се случи, а то е ред и държава в страната. Това е въпрос на преценка на българските граждани и на тези, които те избират да управляват държавата в Народното събрание и в изпълнителната власт. Това, което искам да кажа, е че докато аз съм главен прокурор, прокуратурата ще направи всичко възможно да свърши работа, която не е свършена в предишните периоди.
Време е всеки да плати цената на това, което прави, независимо на каква позиция е. Ние не преследваме богати хора /.../ Всеки български гражданин има права и задължения. Не може задълженията да са за хората с по-малки възможности, а богатите да не ги спазват. А основното задължение е да не си плащаш данъците. Не може да дължиш на държавата над 400 млн. лева, общо над 559 млн. лева за всички лотарийни игри - това означава по 100 лв. към всяка пенсия за 1 година, и да казваш, както най-вероятно ще стане, че си репресиран.

"Прокуратурата, в случай, че има доказателства, ще ангажира наказателна отговорност на всички лица, които смята, че са виновни, независимо на каква позиция са, коя партия седи зад тях, колко милиарди седят зад тях, какви медийни възможности има и кои чужди сили седят зад тях", каза той.

Всеки български гражданин има правото да протестира и да защитава правата си. Разделителната линия е дали спазваш закона, или не. Включително дали защитаваш интересите на чужда държава, или на собствената си държава, добави Гешев.

"Въпросът, свързан с охраната на обществения ред, е въпрос на Министерството на вътрешните работи", каза още той.

Иван Гешев: Ако бях в ситуацията на някои обвиняеми лица, бих постъпил по същия начин. Аз не ги обвинявам - те правят всичко възможно да се защитят, което е нормално. Но ние трябва да разберем кой и какво прави. Разбира се, вероятно има и граждани, които искрено защитават определени позиции.

Цялото интервю вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Божков заяви, че няма да се върне в България, страхувал се за живота си
Васил Божков заяви, че няма да се върне в България, страхувал се за живота си
Мащабна операция срещу телефонни измамници тече в Разградско
Мащабна операция срещу телефонни измамници тече в Разградско