НОВИНИ

Владимир Илиев: Зимното шофиране изисква подготовка

Пътна полиция започна проверки дали автомобилите са готови за зимни условия. Как да шофираме безопасно? В Сутрешния блок на БНТ коментира Владимир Илиев, бивш автомобилен състезател.

bnt avatar logo
от БНТ
08:19, 01.11.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
Владимир Илиев, бивш автомобилен състезател: Шофирането е нещо, което се учи цял живот. Ако направим профила на участниците в катастрофите, ще видите, че има млади хора, има и 70-годишни. Има много опитни шофьори международни, които пътуват милиони километра годишно. Шофирането не е само умения и всеки път ние трябва да се настройваме за него.

Владимир Илиев каза още, че зимното шофиране изисква подготовка. Подобни акции, които са обявени от МВР и Пътна полиция не трябва да бъдат акции, а закони, които да се спазва.

Основният причинител на катастрофи не е само липсата на оборудване, човешката грешка също е ключов фактор при пътните инциденти.

Владимир Илиев: Страха сковава действията на шофьорите, те нямат нормална реакция в определена ситуация.

При шофиране в зимни условия спазването на дистанция е едно от основните изисквания за превенция на пътните инциденти. Бившият автомобилен състезател заяви, че трябва да се внимава с преценката по време на изпреварване. Шофьорите често не преценяват добре къде се намират другите участници на пътя, когато изпреварват, а лошата преценка може да доведе до фатален изход.

Обучението на ученици по безопасност на движението трябва да се увеличи, смята Илиев, защото броят на часовете е крайно недостатъчен, за да се възпита у младите дисциплинирано шофиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запалиха колата на кандидат-кмет в село Попица
Запалиха колата на кандидат-кмет в село Попица
Д-р Кунчев: Ваксините за грип ще бъдат налични около средата на ноември
Д-р Кунчев: Ваксините за грип ще бъдат налични около средата на ноември