НОВИНИ

Влизат ли в сблъсък на интереси Евросъюзът и САЩ заради санкции срещу Русия?

Американският конгрес се готви да приеме нови санкции срещу Русия, които може да засегнат и европейските енергийни компании и проекти за пренос на газ като Северен поток 2. Законопроектът може да бъде финализиран до края на месеца, в събота републиканци и демократи постигнаха съгласие, за утре е насочено гласуване в Камарата на представителите. Според европейски издания, Еврокомисията е обезпокоена и готви ответни мерки.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:37, 24.07.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Ако този законопроект бъде приет може би ще бъдат засегнати интересите на европейски компании, които работят с руски енергийни компании. Такъв пример е газопроводът Северен поток 2 за доставка на природен газ от Русия към Германия. Става въпрос и за тръбопроводи в Русия, които подават газ от Русия към Украйна и които също така се поддържат от европейски фирми, също и за тръбопроводи в Каспийския регион. Европа настоява да получи гаранции от САЩ, че техните санкции няма да касаят макар и косвено европейските енергийни компании.

Говорител на комисията днес каза, че ще бъдат активирана всички дипломатически канали, за да бъдат преразгледани тези законопроекти, още преди самото им приемане.

Европа настоява въпроси, свързани със санкции срещу Русия, да бъдат обсъждани във формат Г-7 - 7-те най-развити икономически държави в света.

Маргаритис Схинас - говорител на ЕК: "Ние следим този процес със загриженост с оглед на енергийната независимост и нашите интереси в областта на енергийната сигурност наЕС. Ние активираме всички дипломатически канали, за да споделим нашата загриженост с нашите американски колеги. За нас единството на Г-7 по отношение на санкции е от ключово значение с оглед на спазването на Минските споразумения. Ние, в ЕС, имаме интереси в тази дискусия и очакваме нашите интереси да се вземат под внимание в процеса преди приемане на законодателните мерки в САЩ".
;

Русия също реагира на новината за готвените промени, свързани със санкция. Позицията на Москва е, че това е опит Русия да бъде изолирана от европейския енергиен пазар. Говорител на Путин вече каза, че тяхната реакция ще бъде изключително негативна, ако тези промени влязат в сила и ако бъдат приети нови санкции към Русия. Те очакват от Европа да защити интересите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФК „Дунав“ за равнопоставен спорт и достъп до него
ФК „Дунав“ за равнопоставен спорт и достъп до него
Представиха дългосрочната визия за развитието на София
Представиха дългосрочната визия за развитието на София