НОВИНИ

Канализацията на Ахтопол замърсява морето

За втора поредна година Екоинспекцията в Бургас състави акт на Община Царево, заради заустената в морето мръсна канализация на Ахтопол. Законът за чистотата на морските води, приет през 2015 година, забранява изхвърлянето на непречистени води, а Ахтопол все още няма пречиствателна станция.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
11:50, 04.09.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Инспекторите от РИОСВ и Басейнова дирекция пристигнали в Ахтопол след получен сигнал от Сдружение „Граждански блок“, че в морето се изливат битово-фекални води.

Тонка Атанасова - директор на РИОСВ-Бургас
"РИОСВ-Бургас всяка година налага наказателни постановления на Община Царево във връзка с това, че общината зауства без пречиствателна станция тези битово-фекални води."

По време на проверката станало ясно, че Община Царево има проект за пречиствателна станция, но ограниченията на европрограмата за населени места над 10 хиляди жители ги лишавало от финансиране. От РИОСВ потвърдиха, че от следващата година Ахтопол ще получи помощ.

Зинка Стойкова - РИОСВ-Бургас
"От министреството ще бъдат подпомогнати по-малките общини за изграждане на пречиствателни станции. Общината има отредено място за такава пречиствателна станция."

В момента тръбата е заустена на близо километър извън Ахтопол, като теченията отнасят мръсните води навътре в морето. Анализите са потвърдили, че водата на плажа в града е чиста и е в нормите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво искате да научите за боновите си книжки?
Какво искате да научите за боновите си книжки?
Координиращ прокурор ще приема сигнали за агресия в болниците в София
Координиращ прокурор ще приема сигнали за агресия в болниците в София