НОВИНИ

Военните от НОРАД в пълна готовност да проследят маршрута на Дядо Коледа

Милиони деца по света броят дните и часовете до идването на Дядо Коледа. И тази година, те могат да проследят маршрута на Добрия старец в Коледната нощ и да разберат колко близо е до тях. Благодарение на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване НОРАД.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:02, 22.12.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Американските и канадските военни от НОРАД отговарят за защитата на въздушното пространство на Северна Америка, но всяка година по това време изпълняват специална мисия за специален полет. Проследяване на шейната с елените на Дядо Коледа - с помощта на сателити и инфрачервени сензори, които засичат сигнали от червения нос на Рудолф. А маршрутът може да се види на специален сайт.

Капитан Камерън Хилиър, НОРАД: Дядо Коледа никога не закъснява, освен за онези деца, които не си легнат навреме. Благодарение на носа на Рудолф, може да лети при всякакви атмосфрени условия. Но ние от НОРАД с нашата система за отбрана от сателити и изтребители, сме готови, когато стигне до САЩ и Канада, да му помогнем за безопасно летене.

50 военни и 1500 доброволци имат задачата да следят полета - от момента на тръгването от Северния полюс чак докато и последният подарък бъде изваден от чувала - и да отговарят на въпроси на деца от целия свят.

Всичко започва през 1955 г., когато в реклама е даден телефонен номер за връзка с Дядо Коледа, но цифрите са сгрешени, а публикуваният номер се оказва на НОРАД. Военните обаче откликват на вълната от обаждания и оттогава изпълняват неотклонно и с удоволствие необикновената задача.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания се съгласи да приеме кораб на хуманитарна организация с над 300 мигранти
Испания се съгласи да приеме кораб на хуманитарна организация с над 300 мигранти
Българчета от Европейското училище в Брюксел с благотворителна кауза за Коледа
Българчета от Европейското училище в Брюксел с благотворителна кауза за Коледа