НОВИНИ

Неопесъчен път е една от версиите за катастрофата с пет жертви край Пазарджик

Пет жертви при верижна катастрофа край Пазарджик. 11 автомобила се удариха рано тази сутрин на надлез между селата Звъничево и Братаница. Пътят не е бил опесъчен, пътноподдържащата фирма е излязла с няколко часа закъснение. съобщи за "По света и у нас" директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов. Започнала е проверка на работата на фирмата.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова Ангел Узунов
20:04, 22.12.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

7 ч сутринта. Видимостта на пътя е под 3 м. Четири автомобила се сблъскват челно. В тях се удрят още седем коли. На място загиват четирима души между 60 и 66 години. Петата жертва умира в болницата. Ранени са двама.

Участник в катастрофата: Аз просто исках да избегна друга кола и след него челно се удряме. Челно се удряме. За секунда стана.

Надлезът, на който става инцидента, е част от републиканската пътна мрежа и за него отговаря АПИ. Пътят не е бил опесъчен.

Асен Гешев - началник на "Пътна полиция"- Пазарджик: Това, което сме видели на място е намалена видимост и заледена асфалтова настилка. Това, което виждаме всички, е че няма пясък.
Участник в катастрофата: Аз не мога да спирам колата, то се хлъзга като шейна. Все едно от горе, от гората се пускаш.
Инж. Светослав Глосов - директор на "Агенция Пътна инфраструктура": Причината е комплексна - мъгла, лоши условия, бързо заледяване, висока скорост, нереагиране на пътно поддържащата фирма в по-ранните часове.

Местното Пътно управление има договор с фирма "Пътища Пловдив" за поддръжка на пътя. Тя от своя страна е наела подизпълнител, съобщиха от Пътната агенция. Според директора на АПИ вероятно поддържащата фирма е подценила обстановката и затова е излязла да опесъчава след 6 часа сутринта.

Инж. Светослав Глосов - директор на "Агенция Пътна инфраструктура": Фирмата, която е закъсняла с излизането - просто в 4 часа не е имала възможност да излезе, тъмнина и мъгла, видимост от три метра е била. Излизането на такава голяма машина при такава ниска видимост на пътя би създала още по-голяма опасност за другите коли.

Проверява се версията катастрофата да е предизвикана заради неправилно изпреварване и несъобразена скорост. Кръвните проби за алкохол и наркотици на водачите ще бъдат готови до дни.

Ще бъде наложена и санкция на поддържащата фирма. Ако се установят и други нейни нарушения, е възможно договорът с нея да бъде прекратен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След четиристранната среща в Белград: Какви цели договориха балканските лидери
След четиристранната среща в Белград: Какви цели договориха балканските лидери
Пратеникът на САЩ в коалицията срещу Ислямска държава подаде оставка
Пратеникът на САЩ в коалицията срещу "Ислямска държава" подаде оставка