Главният прокурор Сотир Цацаров в специално интервю за БНТ

Главният прокурор очаква оспорвана надпревара за свой наследник. Според Сотир Цацаров, чийто мандат изтича точно след година, претендентите за поста ще бъдат подложени както на политически, така и лични атаки. В предаването „Денят започва с Георги Любенов“ обвинител номер 1 коментира, че както по случая Иванчева, така и по другите шумни разследвания срещу бизнесфамилии, последната дума е на съда, а целта на прокуратурата е внасянето на обвинителни актове и осъдителни присъди.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:49, 22.12.2018
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Убийството на Виктория Маринова в Русе обвинител номер едно определи като най-запомнящото се за него от отиващата си година.

Сотир Цацров, главен прокурор: Това убийство, това престъпление, бих казал в личен план, а и в план, който е свързан с работата на моите колеги, пряко ангажирани с това, може би е най-голямото ни и най-силно изпитание, включително и на психиката и на професионализма през изминалата година.

Цацаров е категоричен, че убийството не е свързано с работата на Виктория Маринова като журналист.

Сотир Цацров, главен прокурор: Там са проверени всички версии, няма, ама повярвайте, намя абсолютно никакво съмнение, че убийството е свързано с професионалната ѝ дейност.
;

По отношение на споровете около това дали трябва или не да бъдат в ареста бившата кметица на Младост Десислава Иванчева и другите подсъдими по това дело последната дума ще има Апелативния съд. Условията в арестите за всички задържани са еднакви.

Сотир Цацров, главен прокурор: За това, ако трябва да бъдем обективни, не трябва да бъдем лицемерни. Трябва да кажем, че българските затвори и българските следствени арести са в ужасни битови условия. И тези ужасни битови условия не са само за Иванчева.
;

Сотир Цацаров е категоричен, че текстовете за т.н. 48-часов таен арест, трябва да важат само за тежки престъпления като тероризъм и организирана престъпност. Според обвинител номер 1 не може да се ограничи уведомяването на най-близките от семейния кръг и на адвокатите на задържания.

Сотир Цацров, главен прокурор: Ако сега, това вето послужи за прецезиране на разпоредбата, тя ще работи. Ако на това вето се реагира на инат - вето - гласуване - преодоляване, пак казвам - не браня нито президент, нито парламент, аз разсъждавам от правна гледна точка. Тогава нещата не биха били никак добри.
;

Сотир Цацаров подчерта, че в последния си мониторингов доклад Европейската комисия е възприела предложението му да се създаде система за търсене на наказателна отговорност от тримата големи в съдебната власт.

В Министерството на правосъдието вече се подготвят промени в Закона за съдебната власт, които да осигурят това.

Сотир Цацров, главен прокурор: Мисля даже, че през 2019 година те ще бъдат реалност. Това, ако се случи, ще срути още един мит за недосегаемостта на главния прокурор.

По повод предстоящия през следващата година избор на нов главен прокурор, Цацаров обясни, че нито може, нито ще посочва своя наследник на поста и предрече гореща надпревара.

А за себе си каза, че няма амбиции да става председател на Върховния касационен съд и член на Конституционния съд.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Буферните паркинги в София са безплатни днес заради мръсния въздух
Буферните паркинги в София са безплатни днес заради мръсния въздух
Цвета Караянчева за президента Радев: Когато говориш без диалог, е по-лесно
Цвета Караянчева за президента Радев: Когато говориш без диалог, е по-лесно