НОВИНИ

Цацаров: Няма "тайни" арести

Главният прокурор Сотир Цацаров с критика към приетите текстове, които разширяват значително правомощията на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Той заяви още, че промените в Наказателния кодекс, на които президентът наложи вето, трябва да бъдат прецизирани. Най-спорната от промените е за така наречения "таен арест", при който по преценка на прокурора - до 48 часа задържаният няма да може да уведоми близките си за ареста.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:16, 20.12.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Според обвинител номер едно опасност от "тайни арести" няма, тъй като от момента на задържането всеки има право на адвокатска защита. Сотир Цацаров смята, че наредбата трябва да се прецизира така, че да не блокира работата на разследващите и да не нарушава правата на гражданите.

Сотир Цацаров, главен прокурор: В случая е важно да надделее не емоцията от това, че било 12-то, 13-то не знам кое вето, а да надделее разумът. От кръга на конкретните лица, за които може да се забрани уведомяване при всички случаи трябва да се изключат най-близките. Най-общо казано кръга на семейството. Второто да се прецезира кръга от престъпления, а именно да бъде сведено до определен кръг престъпления, които са най-тежки, на всяка цена трябва да остане тероризма.

Главният прокурор коментира и законопроекта за промени в Закона за противодействие на корупцията. Цацаров определи като лоша идеята общинските съветници вече да не подават декларации за имущество и интереси.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Най-общо формулата е справедливост за всички, каквото за всичките, това и за тях. Не смятам за разумно или свързано с равенството на правата на всички граждани това, което вие наричате ,"изваждане на общинарите", което всички разбираме какво е.

Главният прокурор коментира още и разширените правомощия на антикорупционната комисия.

Сотир Цацаров, главен прокурор: По закон правомощията на КПКОНПИ са достатъчно ясно формулирани и достатъчно силни. Не е необходимо да пресоляваме манджата. С маските няма да постигнем по-голяма ефективност.

Според Цацаров законопроектът е бил изготвен много бързо и се нуждае от внимателно обмисляне и прецизиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановиха движението по ЖП линията Якоруда - Белица
Възстановиха движението по ЖП линията Якоруда - Белица
Тайбе Юсеин е "Спортист на годината"!
Тайбе Юсеин е "Спортист на годината"!