НОВИНИ

Вотът на недоверие ще се проведе след приемането на Бюджет 2018

Процедурата по вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов ще започне веднага след окончателното приемане на т.нар. малки бюджети (на НЗОК и на ДОО) и на републиканския бюджет за догодина. Това съобщиха пред медиите представители на преговорните екипи на БСП и ДПС, които днес се срещнаха в парламента. Инициативата за вота е на социалистите.

bnt avatar logo
от БТА
14:39, 08.11.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
вотът недоверие проведе приемането бюджет 2018

Обсъждат се четири възможни теми:

  • несправяне в борбата срещу корупцията
  • провал на политиката в сферата на националната сигурност и отбрана (предложения на левицата)
  • демографската криза
  • здравеопазването - предложение на ДПС

ПГ на БСП смята, че фокусът трябва да е върху несправяне с борбата срещу корупцията. Това, по думите на Жельо Бойчев, може да се отнесе и към националната сигурност, и към здравеопазването, и към демографската политика.

Социалистите все пак си дават сметка, че гласовете на двете формации не стигат вотът да мине, затова ще търсят широка подкрепа както в парламента, така и в българското общество, за да бъде постигната целта - сваляне на кабинета „Борисов“ 3.

За да падне правителството са нужни гласовете на 121 от 240 депутати. Заедно - БСП, ДПС и „Воля“, евентуално, биха събрали 116 гласа - 80 - БСП, 25 - ДПС и „Воля“ - 11.

;

Бойчев припомни, че левицата и Движението имат решение на своите висши органи, че правителството и водената от него политика е вредна и опасна за страната. Парламентарните групи са упълномощени да използват всички демократични средства за искане на вот на недоверие и сваляне на правителството, подчерта той. Преговарящите опозиционни партии са се съгласили, че такъв вот може да бъде искан за всяка една сфера от дейността на кабинета, но вот за цялостна политика ще даде възможност на управляващите в следващите шест месеца да не могат да бъдат атакувани.

;

Приемаме темата за несправяне с борбата с корупцията, на свой ред потвърди Йордан Цонев. Той добави, че ПГ на ДПС е получила задача от Централния съвет да „демонтира“ този кабинет, защото е вреден за страната. По думите му, провал има в здравеопазването, образованието - всички теми. Затова оставихме за следващата седмица нашите ръководни органи да решат, ако сменим темата „корупция“, има и други - корупция и провал в сферата на националната сигурност - идея на БСП, ДПС предлага като възможни също провал на демографската политика или здравеопазването, разясни Цонев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снимките на „Мисията невъзможна 6“ започнаха в Норвегия
Снимките на „Мисията невъзможна 6“ започнаха в Норвегия
Спецпрокуратурата повдигна обвинения на петима за разпространение на наркотици
Спецпрокуратурата повдигна обвинения на петима за разпространение на наркотици