НОВИНИ

Врачанското село Нивянин отново е наводнено

За втори път през последните две години врачанското село Нивянин е под вода. След проливните дъждове и изпускането на язовирите в региона, по река Скът дойде приливна вълна с височина метър и половина и заля къщи, дворове и улици.

bnt avatar logo
от Илияна Минковска
12:20, 12.03.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Домът на Иван Тошев е под вода втори ден, а дворът му се е превърнал в езеро. Той се оплака, че дори след потопа преди година и половина не са взети необходимите мерки да се предотврати ново бедствие.

Иван Тошев: Реката не се почиства, чистят само на моста, другото се затлачва. Снощи дойде тука кметът на Мизия да види дали водата няма да отиде към тях, в Мизия.
Евгени: Горе над селото трябваше да се махнат големите дървета на завоя, дето минава реката и диги също.

БНТ: Това направи ли се?


Евгени: Не знам, те си знаят, но резултатът е нула. Нашият кмет и общинската кметица на Борован ни казаха, че ако дойде голяма вода, ще пратят трактори да ни изкарат на високото.


Хората от Нивянин прекараха една безсънна нощ в очакване на още по-голяма приливна вълна.

Йорданка: Знаеш ли колко пъти съм ставала нощеска да видя докъде е стигнала водата. И това се получи, защото през сухото време не може да дойде багер да направи дига, а сега копае, ама то е вода. Ако направят дига откъм Борован, селото ни няма да е така застрашено.
Петра Иванова: Може да се повтори, защото като гледам реката как е излязла, може да стигне пак до нас.

От община Борован казаха, че след потопа през 2014-та са им отпуснали само 20 временни работни места за почистване на реката, без тежка механизация.

Десислава Тодорова, кмет на община Борован: Имаме готовност, заредени сме с гориво въпреки запорираните сметки на общината заради стари задължения, имаме пълна готовност за евакуация, ако се наложи.

Хората обаче не са съгласни да се евакуират, защото не могат да изоставят домашните животни и покъщнината си. Те настояват държавата да отпусне средства за изграждане на диги и отводнителни канали

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плюс това: Европейски пазарлъци
"Плюс това": Европейски пазарлъци
Строителна акция на Община Варна
Строителна акция на Община Варна