НОВИНИ

Временно правителство ръководи Австрия

Скандалното видео от остров Ибиса причини в Австрия управленска криза и свали от власт правителството на канцлера Курц. От днес временно правителство ръководи страната. Австрия ще вземе участие в срещата в Брюксел, представлявана от досегашния финансов министър, който е начело на кабинета. След дни президентът ще направи нови назначения, които да подготвят изборите през септември.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:09, 28.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

След успешния вот на недоверие вчера Австрия от днес има това, което ние добре познаваме като служебно правителство. И ако за България в последните години то се превърна в нещо обичайно, в алпийската република се случва за първи път. Президентът е благодарен, по собствените му думи, на "елегантната австрийска конституция", която предписва той да има последната дума при отстраняването и назначаването на правителството. Днес това се случи почти едновременно.

Александър Ван дер Белен, президент на Австрия: Не искам да подмина смущаващата морална картина, която остави дълбок отпечатък в съзнанието ни, не само тук, но разбира се и в чужбина. Това хвърля сянка върху облика на родината ни, изкривява представите и се различава от истинските принципи на Австрия.
;

Главният участник във видеото, Хайнц-Кристиан Щрахе има шанс да стане евродепутат. Той е избран с преференции и ако до 2 юли не се откаже от мандата, ще започне нова политическа кариера. В Партията на свободата правят опити да го откажат. Същевременно зад капана, в който попадна Щрахе се предполага балканска връзка.

Жената, с която той се е срещнал и се е представила за племенница на руски олигарх най-вероятно е босненска студентка, която владее четири езика. Твърди се, че за актьорските си способности е получила между 6 и 7 хиляди евро на ден. Тази сутрин във Виена пък се носеха слухове за сръбска брокерка на недвижими имоти, чрез която политикът и предполагаемата племенница са влезли в контакт. Прокуратурата води разследване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​По време на евроизборите не е имало кибератаки, увери вътрешният министър
​По време на евроизборите не е имало кибератаки, увери вътрешният министър
Градушка във Видинско този следобед
Градушка във Видинско този следобед