Задържаха кмета на Божурище и неговата заместничка

Кметът на Божурище Георги Димов и заместничката му Габриела Дончева бяха задържани днес. Срещу двамата има разследване за продажбата на десетки декари общински земя на нищожно ниска цена. Бащата на градоначалника Димов е бил пълномощник на една от фирмите купувачи на земя, а следовател от националното следствие е другият купил апетитен имот за 2 лева на квадратен метър.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:17, 28.05.2019
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
Георги Димов, кмет на Божурище: Снимките добре ли ще излезнат като цяло? Опозицията като действия може да приложи само това, но нямам притеснения.

Кметът на Божурище Георги Димов е разследван за това, че точно по Коледа е продал 80 декара общинска земя на търг. Прокуратурата, обаче твърди, че процедурата била манипулирана и на нея се явили само определени купувачи за четирите имота.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: И са продадени на цена около 150 - 160 хиляди лева тези 80 декара. Реалната им цена в момента, може да попитате всеки в този град по-малко от 40-50 евро на кв. м., особено на позициите, на които са тези 80 дка едва ли могат да бъдат намерени такива имоти.

Така земя, за която е предвидено да влезе в регулация за застрояване с достъп до международния път към Калотина е продадена за 2 лева, вместо за 100 лева квадратния метър.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Купувачите са четири, това са три търговски дружества. За едното към момента е ясно, че бащата на кмета в един предишен момент е бил пълномощник на дружеството. За тези дружества се проверява информацията, че имат определени връзки с местната администрация. Интересен е четвъртият купувач. Четвъртият купувач е висш магистрат, следовател от Национална следствена служба.
;

Сделката на следователя ще бъде проверявана и от Антикорупционната комисия. Според прокуратурата търга е привидно законен чрез подготвени документи с невярно съдържание.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Удостоверяване, че определени обяви са сложени и залепени на общината, а те не са сложени. От рода, че обявата е публикувана на сайта на община Божурище, но фактически само кмета може да отвори и види тази обява и един куп други нарушения.

Заедно с кмета бяха задържани заместничката му Габриела Дончева и секретарят на общината Цветелина Димитрова. Според разследващите те са участвали в организирането на скандалната продажба.

Георги Димов, кмет на Божурище: Вярвам изцяло на държавата и на всяка една институция, която ще извършва проверката. Моята молба е единствено максимално бързо да приключи всичко, да установи моята невинност и да се залавям за работа, защото изключително много работа ме чака в тази община.

Според прокуратурата, обаче с работата си само по разследваната сделка, кметът е ощетил общината с близо 8 милиона лева. Димов беше избран за кмет като кандидат на ГЕРБ през 2015 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Белослав ще строят тунел под плавателния канал
В Белослав ще строят тунел под плавателния канал
След оставката на Корнелия Нинова: На 15 юни БСП свиква извънреден конгрес
След оставката на Корнелия Нинова: На 15 юни БСП свиква извънреден конгрес