НОВИНИ

Филмът "Колелото на Балкански" тръгва по кината

Историята, посветена на фамилията Балкански, с премиера на големия екран в Дома на киното. В 54-минутния документален филм доайенът и шесто поколение цирков артист акад. Александър Балкански представя не само своя род, но и историята на цирка в България. Режисьор на "Колелото Балкански" е Илия Костов, а БНТ е копродуцент.

Айше Сали
от Айше Сали
17:16, 28.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
Още

В дългата история на фамилия Балкански колелото на смъртта се превръща в колело на живота. Защото с всяко следващо завъртане поколенията циркови артисти намират своя смисъл.

акад. Александър Балкански: Знаете ли, колелото е много тясно, то е тясно като нашия живот и трябва да внимаваш да не изпаднеш от колелото. Аз се радвам, че се направи такъв филм за нашата фамилия. Още повече, че едни от най-силните номера в света са на нашата фамилия.

200-годишният род води началото си от Флоренция. Заминава за Санкт Петербург, но след Октомврийската революция бяга от Русия и се установява в Пловдив.

Илия Костов, режисьор: Миля, че целият им живот показва наистина какво е да си отдаден на нещо и да не правиш компромиси с нищо на този свят. Фактът обаче, че правиш това с децата и с внуците си, като разчиташ на историята на своите предци показва според мен едно съвременно мъжество.

И днес "Колелото на Балкански" се върти, за да води цирка по света - от САЩ и Монако, където получава номинацията за "Златен клоун" до публична аудиенция пред папа Йоан Павел II.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европарламентът: Антиевропейската вълна не се случи
Европарламентът: Антиевропейската вълна не се случи
Нови банктноти от 100 и 200 евро влизат в обръщение
Нови банктноти от 100 и 200 евро влизат в обръщение