САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Тристранният съвет не прие промените в Наредбата за медицинската експертиза

Бизнесът и синдикатите не подкрепиха предложенията на здравното министерство за промени в наредбата за ТЕЛК-овете. Те предвиждат нови правила за определяне на процента намалена работоспособност. Заложени са и мерки срещу издаването на фалшиви ТЕЛК решения. Единствено Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България подкрепи предложените промени.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
16:43, 28.05.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Здравното министерство предлага при определянето на процента намалена работоспособност съпътстващите заболявания да се вземат предвид, ако 2 от заболяванията носят поне 50%. Идеята не получи подкрепа от синдикатите.

Валери Апостолов КТ "Подкрепа": Нашето предложение беше за поне 1 заболяване, с 50% намалена работоспособност или функционалност и към него да се добавят всички онези съпътстващи заболявания.
Ася Гонева - КНСБ: Бихме искали да получим анализа дали няма пък случай когато намалената оценка на вид и степен на увреждане не се дължи на мероприятията и лечението, което е прилагано на тези лица.

Повечето работодателки организации не подкрепиха предложените промени.

Васил Тодоров -БТПП: Това, което ни се предлага в момента е една частична стъпка изцяло неаргументирана. Без мотивация защо се предлага.
Ивелин Желязков - АИКБ: Няма реформа, няма и подкрепа.

КНСБ и част от работодателите поискаха нова система за оценка на уврежданията .

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Ние считаме,че предлагаме един балансиран вариант, който представлява един преходен етап, до въвеждането на ICF системата.

Ананиев допълни, че промените предвиждат в решенията на ТЕЛК да се вписва кода по международната класификация на болестите. Така ще се избегне издаването на фалшиви документи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Диагноза бърнаут
ДРУГИТЕ новини: Диагноза "бърнаут"
Българка опакова емблематична сграда в центъра на Виена
Българка опакова емблематична сграда в центъра на Виена