НОВИНИ

Кметът на Божурище е ощетил общината с продажба на терени за милиони левове

Акция на Спецпрокуратурата, служители на Антикорупционната комисия и СДВР в община Божурище. Кметът Георги Димов е разследван за длъжностно престъпление. Вижте повече подробности от прякото включване на Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:08, 28.05.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Разследва се продажба на 4 терена, които са били частна общинска собственост. Те са продадени на изгодни цени, заради което общината е загубила приход от няколколо милиона лева. Според разследващите власти, търговете по продажбата са били формални и нагласени, така че да участват само четиримата купувачи на земята.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Занимаваме се само с един случай. Спекулация е да правя предположения дали това е само един случай, но с доказателства разполагаме само за един случай . За четири поземлени имота, които са частна общинска собственост, в предишен момент са били държавна собственост. Държавата ги е предоставила безвъзмездно на община Божурище, логичното е да бъдат ползвани в интересите на гражданите. В резултат, според колегите, на манипулирани търгове, са продадени на цена около 150-160 000 лв. тези 80 декара. Реалната им цена към момента, можете да попитате всеки в този град, че по-малко от 40-50 евро на квадратен метър, особено на позициите, на които са се намирали тези земи, едва ли могат да бъдат намерени такива имоти.

Ако общинските терени са били продадени на реална цена, тя е възлизала на около 8 млн лв. Любопитна подробност е, че пълномощник на едното дружество купувач е бащата на кмета на Божурище, а друго от свързаните лица е следовател в Националното следствие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Маринов: На евроизборите не е имало кибератаки
Министър Маринов: На евроизборите не е имало кибератаки
Българин се взриви в дома си в Германия
Българин се взриви в дома си в Германия