НОВИНИ

Продължава гасенето на пожара на българо-турската граница

Тази сутрин е подновено гасенето на пожара край българо-турската граница, които обхвана вчера 1000 дка земеделски земи, пасища, мери и горски фонд между боляровските села Малко Шарково, Мамарчево, Шарково и Ситово. Снощи останаха да горят 250 декара широколистна гора и пожарът продължи да се разраства, но заради трудния терен гасенето беше преустановено. На място останаха да дежурят противопожарни и горски екипи. Няма опасност за околните населени места.

bnt avatar logo
от БНТ
06:27, 29.07.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Сигналът за първите пламъци е подаден вчера към 14 часа, но заради силният вятър огънят се разраснал и обхванал големи територии. На място са изпратени пет противопожарни екипа от Болярово и Елхово и 60 служители на Горско стопанство - Елхово. Местните хора разказват, че пламъците тръгнали от земеделски земи.

Георги Точев, жител на Ситово: Има една комбайна, която жъне там, и са забелязали някаква лека кола, червен, минала и след нея видели, че гори. Сега кой го е запалил, какво е, що е не мога да ви кажа... земеделски земи има от там почнало насам.

Заради силния вятър огънят се прехвърлил и върху горския фонд и за няколко часа обхванал 250 дка широколистни гори. Пожарникари и горски служители успели да го ограничат да не се прехвърли в иглолистната гора.

Станимир Сотиров, директор на Държавно горско стопанство - Елхово: Западният фронт е овладян в посоката, в която има насаждения от черен бор. В момента пожарът се разраства само на изток. Там са редки широколистни гори с храсти и висока трева. Теренът е труден, има много траншени, които на времето са копани от военните и затрудняват придвижването на техниката.

Цяла вечер дежурни екипи останаха на пост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Депутатите решават кога да бъде датата на президентските избори
​Депутатите решават кога да бъде датата на президентските избори
В Бавария е арестуван 15-годишен, планирал нападение срещу училище
В Бавария е арестуван 15-годишен, планирал нападение срещу училище