НОВИНИ

Все още не е подменена мантинелата в Своге, където стана автобусната катастрофа

Все още не е възстановена мантинелата на пътя край Своге, където в края на август стана катастрофата, отнела живота на 20 души. Общината и АПИ все още спорят дали тази част от пътя преминава през града и дори кой е сложил въпросната мантинела. Омбудсманът Мая Манолова пое ангажимент да посредничи, за да се намери решение.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:20, 22.10.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Хората от Своге, които всеки ден пътуват до София, казват, че след катастрофата от края на август единствената промяна е преасфалтираният участък. Мантинелата, през която автобусът падна в дерето, продължава да е смачкана.

Какъв е срокът за поправяне на една мантинела след ПТП, защото в този район има много места, на което мантинелите не са поправени?
Михаил Рашков, директор "Поддържане на пътната инфраструктура" - АПИ: Тази мантинела в този участък, повтарям го за сетен път, казвал съм го пред вас и преди. Тази мантинела не е включена в проекта, който се изпълняваше. Тази мантинела е сложена от някой, всеки случай не е от нас.
инж. Валентин Михайлов, зам.-кмет на община Своге: Участъкът на пътя, където стана тежката катастрофа, от едната страна е държавен горски фонд, от другата страна е държавен горски фонд, а по средата е републикански път.
Мая Манолова, омбудсман: Три месеца по-късно вие не сте се разбрали кой отговаря за мантинелата и кой ще я поправи.

Пред хората директорът на пътното поддържане в АПИ Михаил Рашков, който е и бивш кмет на Своге и сегашният зам.-кмет влязоха в остър спор за това какво е урбанизирана територия и кой за какво отговаря.

Мая Манолова, омбудсман: Ще се ангажирам да организирам преговори между двете институции - АПИ и община Своге, ако трябва да си разделят правенето на мантинелата.

Хората от Своге твърдят още, че на много места по пътя знаците не се виждат, защото растителността не е почистена.

Започват есенните мъгли, маркировката е заличена по целия път. Ако няма маркировка и светлоотразители по мантинелите, как ще се ориентираме в пътя?

От АПИ обещаха, че до 10 ноември тези проблеми ще бъдат решени. Тогава ще има нова среща при омбудсмана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Максим Минчев за XIV световна среща на българските медии в Скопие
Максим Минчев за XIV световна среща на българските медии в Скопие
В „Още от деня“: Има ли несъвършенствата в Закона за хората с увреждания?
В „Още от деня“: Има ли несъвършенствата в Закона за хората с увреждания?