НОВИНИ

Все повече хора отглеждат екзотични растения в домовете си

Отглеждането на екзотични растения и дръвчета става все по-популярно в България. Много хора избират сами да произведат цитрусови плодове и маслини в домашни условия, вместо да купуват. Лесно ли виреят при родния климат, вижте в репортажa.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
10:55, 24.10.2017 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Маслиновите дръвчета, които растат предимно в Гърция, вече могат да се видят в много български дворове. Растенията са студоустойчиви и се отглеждат лесно, казват производителите на цветя. Най-издръжлив при нашия климат е сортът Халкидики.

Йовко Айлов – производител на цветя: "Едната възможност е да се отглежда като външно, а всички други сортове трябва да се отглеждат като стайни растения, трябва да се прибират през зимата."

Сред търсените екзотични растения е и китайската мандарина, която е много по-богата на витамин C от портокала.

Йовко Айлов – производител на цветя: "Дава много голямо количество плодове. Плодовете са много вкусни. Яде се с кората. От самите растения могат да се приготвят много добри питиета, прави се сладки."

А хит сред цветята тази година е индийският люляк, който има повече цветoвe от българския.

Лидия Делева – управител на магазин за цветя: "Индийският люляк това е новият модел люляк – с много продължителен цъфтеж, цялото лято, с много добра форма, до сняг. Той се оформя като храст, може и като дърво, което дърво представлява в короната си чадъровидна форма."

В момента на пазара се търсят есенни растения с пролетен цъфтеж. Наблюденията са, че жените предпочитат да отглеждат така наречените "мързеливи" цветя, които не изискват много грижи и дават красиви цветове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полетите в авиобаза Граф Игнатиево отменени
Полетите в авиобаза Граф Игнатиево отменени
Бетонни блокове се появиха по границата между САЩ и Мексико
Бетонни блокове се появиха по границата между САЩ и Мексико