НОВИНИ

Тежките ученически раници - как влияят на здравето и как да станат по-леки?

Ученическите раници могат да бъдат по-леки, в това увериха днес от Държавната агенция за закрила на детето. Повод за реакцията стана жалба на петокласничка, която писа до ведомството, че раницата й е твърде тежка - около 8 килограма. Днес от Агенцията се заявиха в ефира на БНТ, че още през лятото започнали работа по проблема, известен от години.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
09:17, 24.10.2017
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Тази сутрин отново претеглихме раница на Теодора за училище - 6 килограма и 500 грама. Или два пъти повече от тежестта, която според здравните експерти е допустима за нейните 11 години и 36 кг. собствено тегло. Вчера петокласничката от 35-то училище в София беше поканена заедно с майка си и раницата си в МОН.

Пенка Иванова, директор на Дирекция "Учебници и училищна документация", МОН: Ние си позволихме да измерим само учебниците за конкретния ден, за да видим, колко е реалното им тегло. А то е 2,9 кг. И всичко онова, което е до 8 кг. е всичко останало в ученическата раница.

Всичко останало, според Теодора и нейната майка е задължително, а не по желание.

Теодора Божкова, ученичка в 35-о СУ "Добри Войников": БНТ -Да кажем на хората от МОН, какво освен 2,9 кг учебници слагаш в раницата си? - Тетрадки, несесер, боички по рисуване, бурканче...

Според майката на Теодора, след срещата с експертите от МОН разбрала, че се работи по въпроса. Не успяла да разбере как точно.

Лилия Нинова, майка на Теодора: Чух предложение, което мен не ме устройва. Беше ми предложено да купя на дъщеря си тетрадки от по-нисък клас хартия, аз предпочитам детето ми да пише на по-висок клас хартия, а учебниците да бъдат отпечатани на по-нисък клас хартия и изпълнени със съдържание.

Сега Теодора очаква среща и с експертите от Държавната агенция за закрила на детето, тъй като жалбата ѝ била отправена до тях.

Даниела Черийска, Държавна агенция за закрила на детето: Такава среща предстои да бъде направена, но ДАЗД работи по този проблем още от лятото.

От Държавната агенция за закрила на детето се похвалиха, че от тогава до сега се срещнали с почти всички училищни директори в София. Обсъдили проблема на работни срещи, до конкретни мерки за решаването му обаче, още не се е стигнало.

Даниела Черийска, Държавна агенция за закрила на детето: Това е комплексен проблем, той няма как да бъде решен само от ДАЗД.

От Агенцията напомниха, че проблема ще трябва да се решава заедно с Министерствата на образованието и здравеопазването. А децата трябвало освен да споделят за проблемите си, да предлагат и решения.

Даниела Черийска, Държавна агенция за закрила на детето: Да видим какви са техните решения, освен да чуем за проблема от децата, нека да видим как предлагат да се реши.

Теодора и нейните съученици са готови да споделят идеи в Агенцията. Чакат покана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметове: Електронните услуги ще подобрят администрацията в страната
Кметове: Електронните услуги ще подобрят администрацията в страната
Какви административни проблеми имат в малките населени места?
Какви административни проблеми имат в малките населени места?