НОВИНИ

Плевенчани започнаха препис на „История славянобългарска“

В навечерието на Деня на народните будители 1 ноември плевенчани започнаха общ препис на "История славянобългарска". Инициативата е по повод 295 години от рождението на Паисий Хилендарски и 255 години от написването на историята, поставила началото на Българското Възраждане. Преписът ще продължи до 3-ти ноември.

bnt avatar logo
от БНТ
06:40, 24.10.2017
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Преписът започна първокласникът Йордан Иванчев от плевенското училище „Христо Ботев“. Под диктовката на майка си момчето написа първото изречение - с печатни букви, защото в училище все още не са учили цялата азбука.

Йордан Иванчев: Да се познават случилите се по-рано в тоя свят неща и делата на ония, които са живели на земята е не само полезно, но и твърде потребно.

В обстановка, напомняща килията в Хилендарския манастир, до 3 ноември всеки желаещ може да препише едно или или две изречения от „История славянобългарска“ в центъра на Плевен. Текстът, който ще бъде пренесен на специална хартия, е копие на творбата на съвременен български език.

Идеята на художника Диян Павлов – Джими, подкрепена от община Плевен, е чрез преписа плевенчани, най-вече младите хора, да научат и да спазват завета на Паисий към българите да преписват и пазят „Историята“.

Диян Павлов - Джими: По този начин поне ще прочетат някоя страничка от „История славянобългарска“, поне този пасаж, който препишат. Защото в днешно време едва ли има един на десет хиляди човека, който да е прочел „История славянобългарска“ цялата.

Когато всички 182 страници бъдат изписани от жителите на града, листата ще бъдат подвързани заедно с подходяща корица и украса. Преписът ще бъде предоставен на Регионалния исторически музей в Плевен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметовете на Анкара, Истанбул и Бурса подадоха оставки по настояване на Ердоган
Кметовете на Анкара, Истанбул и Бурса подадоха оставки по настояване на Ердоган
Нападателят на руската журналистка е най-вероятно психично болен
Нападателят на руската журналистка е най-вероятно психично болен