Все повече родители предпочитат да захранват децата си от детски млечни кухни. В Благоевград работи първата частна детска кухня на територията на общината, която ежедневно приготвя балансирана и здравословна храна, като по този начин създава и формира полезни хранителни навици на децата от 10 месеца до 3-годишна възраст.
Венелина Владова е майка на две деца и създава детската кухня преди година и половина с идеята да улесни всички майки, които искат да имат повече време за своите рожби. Предлага ежедневно богато и разнообразно меню.
Венелина Владова, собственик на детска млечна кухня: „Ние започваме работа много рано – в 5.30 сутринта, за да може всичко, което предлагаме да бъде приготвено днес и на момента, няколко часа преди непосредствената му консумация.“
Венелина разказа, че този бизнес е труден, защото изисква ежедневно самоконтрол и дисциплина.
Венелина Владова, собственик на детска млечна кухня: „Ние сме подложени на много строг контрол. Не само като изисквания, за да започнем такава дейност въобще да упражняваме, а и на ежемесечен контрол от Българска агенция по безопасност на храните, РЗИ и така трябва да бъде. Така трябва да бъде, защото ние носим отговорност за най-малките."
В млечната кухня се приготвят гозби от пилешко, пуешко, телешко, и дори заешко месо. Използват се и малко познати продукти като киноа, чия и амарант, а задължително в седмичното меню присъства и риба.
Венелина Владова, собственик на детска млечна кухня: „Децата определено ги харесват. Когато им бъдат поднесени в подходящото време, по подходящия начин, те ги харесват. “
За улеснение на родителите, които изхранват децата си от тази млечна кухня, тя има няколко пункта в Благоевград. За целта родителите предварително информират в кой точно пункт желаят да им бъде предоставен дневния порцион.