НОВИНИ

Всички мъже и жени между 18 и 32 г. да бъдат заведени на военен отчет

Всички мъже и жени на възраст между 18 и 32 години, да бъдат заведени на военен отчет, предвиждат предложения за промени в Закона за резерва, подготвени от Министерството на отбраната. Сред мотивите на министерството са, че с отпадането на наборната военна служба, възможностите за попълване на армията във военно време са силно ограничени. Според ведомството това налагало определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:09, 24.02.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Мъжете и жените между 18 до 32 годишна възраст трябва да влязат в регистрите на военните, за да може Министерството на отбраната да знае колко са годните за служба, къде могат да бъдат намерени и какви приложими в армията умения притежават-това са записали на страницата на ведомството.

Николай Ненчев, министър на отбраната
"Ние правим един регистър на всички младежи , това е съвсем нормално , всяка държава има такава практика.Просто ние ще вземем тези списъци от служба ГРАО и ще разполагаме с тях.За какво са ви тези списъци тогава? те са необходими в случаи не дай си боже на война или възникване на конкретно напрежение".
;

Министърът не можа да обясни как подборът ще става по списъци, след като там няма данни за здравословното състояние и уменията на хората в тях. Поясни обаче, че тези хора няма да бъдат викани пред военни комисии, както се правеше докато съществуваше казармата.

Николай Ненчев, министър на отбраната:
"Няма да ги каним да бъдат регистрирани, няма да имаме срещи, няма да ги призоваваме за каквото и да е, просто това е необходимо за наша информация, ако е необходимо, ако това се наложи, те ще бъдат призовани и ще бъдат обучени. На този етап подобно нещо не се предвижда, просто ние искаме да разполагаме с информация колко от тези младежи в каква възраст и в каква позиция са".

С промените в закона за резерва се предлага още да се създаде единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Офицери от запаса коментират промените в Закона за резерва
Офицери от запаса коментират промените в Закона за резерва
Каква е статистиката на УНИЦЕФ за тормоза над деца в света
Каква е статистиката на УНИЦЕФ за тормоза над деца в света