НОВИНИ

Втори ден от срещата на Г-7 в Биариц

Във френския курорт Биариц продължава срещата на лидерите на страните от Г-7. Днес те се опитват да заговорят на един глас по проблемите на световната икономика, сигурност и неравенства. Доналд Туск и и Борис Джонсън не са постигнали прогрес по въпроса за Брекзит, договорили са се да продължат контактите. Министрите на външните работи на Иран и Франция проведоха разговори. Подробности за срещата на Г-7 от кореспондента на БНР Юлия Талева.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
20:17, 25.08.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Разговорите на лидерите от Г-7 протичат "без формалности, свободно и интензивно" по думите на френския президент Еманюел Макрон пред медиите. Той влезе в ролята на говорител на срещата, за да изглади недоразуменията след разнопосочните изявления, особено относно посредничеството на Франция по иранската тема.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Г-7 е неформален клуб. Няма издадени официални мандати, има инициативи, които ще продължат. Ще продължим да действаме, всеки в своята роля, аз говоря от името на Франция, но Г-7 не е инстанция, която дава мандати.

Макрон увери в общото съгласие на лидерите да не допускат Иран да произведе атомна бомба, нито дестабилизация на региона. Той призна също, че световната данъчна система не е хармонична и че трябват усилия за модернизиране на Световната търговска организация.

Съгласни да засилят диалога с Русия, повечето ръководители смятат за рано връщането ѝ във формата Г-8. По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е склонен да я покани на следващаия форум. Той проведе отделна среща с новия британски премиер Борис Джонсън, следена с особено внимание пред предстоящия Брекзит.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: С Великобритания имаме много добри търговски разговори. Ще постигнем много голяма търговска сделка, по-голяма от досегашните и сега в един момент те няма да имат препятствие. Няма да имат котва на крака си, защото точно това имат те.

Драконовските мерки за сигурност осуетиха плановете на антиглобалистите, които все пак успяха да проведат митинг против Г-7 в близкия град Байон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Атия протестираха срещу изграждането на площадка за опасни битови отпадъци
В Атия протестираха срещу изграждането на площадка за опасни битови отпадъци
​Продължава издирването на избягалите от общежитие към затвора в Стара Загора​
​Продължава издирването на избягалите от общежитие към затвора в Стара Загора​