НОВИНИ

Вътрешният министър е разпоредил пълна проверка в отряда на баретите

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев откри политически подтекст в отвореното писмо на служители от Отряда за борба с тероризма, в което те изреждат множество нередности в работата им. Радев е недоволен, че проблемите, визирани от баретите, не са представени първо пред професионалното и политическото ръководство, за да се вземат мерки, а писмото им е адресирано до вицепремиера Каракачанов и Вътрешната комисия в парламента.

Явор Симов
от Явор Симов
18:02, 30.11.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

От първата страница на писмото на антимафиотите се вижда, че то е адресирано и до главния секретар на МВР и вътрешния министър, както и до дирекциите "Инспекторат" и "Вътрешна сигурност". Коментарът на министър Радев.

Румен Радев, министър на вътрешните работи: Това е изненада и за мен. Аз не знам защо тези служители не се отнесоха първо да професионалното ръководство, защото ако са се отнесли и не е решен някакъв въпрос, тогава да се отнасят някъде по-нагоре. Не се отнесоха до мен, не написаха до мен, а отидоха и написаха нещо до видяхте кои са адресатите.

В писмото си, в което баретите искат пълна проверка на отряда, посочват като проблеми липсата на възможност за кариерно развитие, лоши практики, създаването на атмосфера на недоверие между служителите, опити за саморазправа от страна на командира на поделението.

Вътрешният министър е разпоредил пълна проверка в отряда на баретите, която трябва да изясни, кое от посочените проблеми отговаря на истината и кое не.

Румен Радев, министър на вътрешните работи: Те там има няколко неща изредени и да усилвам това, което те си мислят, че е нарушено, защото не считам, че поне две от тях не са нарушени или ако са нарушени е имало административни нарушения, примерно документални. Извинявайте, ама това се решава на много ниско ниво, защо не са направили това и аз започвам да чета в тоя сигнал едва ли не политически подтекст.

Според баретите командирът им Георги Гайков продължава със същия подход, който е налагал и при предишното си управление на отряда, когато при акцията в Лясковец беше убит командосът Емил Шарков и ранени още няколко от отряда.

Румен Радев, министър на вътрешните работи: За да взема това решение да назнача за временно изпълняващ г-н Гайков, аз съм преценил всички плюсове и минуси е краткия отговор.

Според сигнала Георги Гайков се е хвалил, че има политическа подкрепа и познава власт имащи.

Румен Радев, министър на вътрешните работи: От над 200 човека 20 решават да пишат срещу някого това са 10 процента. Не искам да омаловажавам и двама да са там ми стига за да направя тази проверка. Нямам предвид, че този отряд е някакъв специален.

Дали ще се предприемат мерки и какви, това ще решава вътрешният министър и главният секретар след края на проверката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София с по-пищна украса за празниците
София с по-пищна украса за празниците
Няма свободни места във Велинград за студентския празник
Няма свободни места във Велинград за студентския празник