НОВИНИ

Във Варна влязоха в Гинес с най-голяма ДНК верига, съставена от хора

Варна влезе в книгата на рекордите на Гинес с най-дългата ДНК-верига, съставена от хора. Предишният рекорд – на Турция, от 2013-а година, беше подобрен днес, на Южния плаж във Варна, от 4000 души, които се подредиха така, че да изобразят двойноверижната структура на носителя на генетичния код.

bnt avatar logo
от БНТ
15:18, 23.04.2016
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Въпреки малко мрачния априлски предиобед, още рано предиобед на плажа се сеткоха участници от всички възрасти.

С перфектна организация и много ентусиазъм студентите и преподавателите от варненския медицински университет “Проф. Д-р Параскев Стоянов” си заслужиха адмирациите.

Подкрепиха ги освен Община Варна, певци и музиканти, които поддържаха градуса на настроението висок по време на цялото събитие. Ice Cream дори успяха да запишат видео към новото си парче "Танцува ми се". И да не бяха успели да поставят нов световен рекорд, идеята да се обединят много хора, които с енергията си да създадат заедно нещо мащабно, си струваше.

Четиримесечният труд и горещата подкрепа донесоха резултат – на плажа се опъна истинска многометрова двойна ДНК спирала, а водородните връзки в цевтовете на българския трикольор, освен идентичност, означаваха и че рекордът си е само наш. Потвърди го пристигналият от Лондон специално за събитието съдия - представител на Гинес.

Веднъж постигнали желаното, участниците не бързаха да се разотидат. Обсъждаха какъв ще бъде следващият световен рекорд, който ще поставят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мрежата между нас и тях
Мрежата между нас и тях
140 години от Априлското въстание - Райна Княгиня
140 години от Априлското въстание - Райна Княгиня