НОВИНИ

Въвеждат книжки и за пилотите на дронове

Експерти се опасяват, че бързото увеличаване на броя на безпилотните летателни апарати може да ги превърне в опасност за гражданската авиация и за личната неприкосновеност на хората. Затова работна група обмисля въвеждането на правила, които предвиждат и създаването на регистър на апаратите. Едно от изискванията, за да управляваш дрон, ще бъде да си минал курс и да си взел книжка.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
18:12, 03.08.2016
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

Предвижда се не всички дронове да бъдат регистрирани, а само тези, които са по-тежки от 1 кг или от 4 кг нагоре. Регистрите трябва да се водят в Министерството на транспорта. Обмисля се и необходимостта всяко летателно средство да има индивидуален номер.

Томислав Цонев е собственик на летален апарат, който обаче все още тества. Той тежи около 3 килограма и е създаден експериментално от негов познат.

Томислав Цонев: „На един такъв курс хората има какво да научат за управлението. Те са доста капризни като поведение. По-тежките модели са силно инерционни, по-трудно спират. Все пак би могло да стане инцидент.”

Липсата на правила е пречка и за бизнеса, защото на производителите им е трудно да предвидят какви ще бъдат тези параметри и да правят само дронове, които да отговарят на тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви мерки се предприемат срещу нелегалните мигранти в София?
Какви мерки се предприемат срещу нелегалните мигранти в София?
Издирват телефонни измамници
Издирват телефонни измамници