НОВИНИ

Възстановяват джамията „Саид паша” в автентичния ѝ вид

Реставратори от Турция възстановяват джамията „Саид Паша” в Русе в автентичния ѝ вид. Тя е построена преди 176 години, а това е вторият ѝ основен ремонт. До него се стигна след като спукан водопровод в района подкопа основите ѝ.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
19:05, 04.02.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Преди джамията да рухне напълно, Главното мюфтийство отпусна 800 хиляди лева за ремонта ѝ. Част от средствата са на дарители от Турция. В момента 16 строители работят по възстановяването на „Саид Паша”.

„Самата джамия беше напукана. Трагично беше. Тая стена беше около 20 сантиметра отделена. Всички стени сме ги презиждали”, обясни техническият ръководител Пламен Петков.

Запазени са само две от стените на молитвения дом, като пукнатините са запълнени със специален разтвор.

„Направихме укрепване на основите, после ще мажем. Нов покрив има, с нови керемиди, нова обшивка - медна.”, допълни Петков.

Реставратори от Турция ще се заемат с изписването на купола и украсяването на нишите. Джамията е построена в стил левантийски барок и е архитектурен паметник на културата. Преди да затвори врати в нея се съхраняваше косъм от брадата на пророка Мохамед. Очаква се ремонтът на „Саид паша” да приключи след 4 месеца. Дотогава мюсюлманите в района, които са над 25 хиляди души, се събират за молитва в джамията „Мехмед паша”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слаб интерес към фермерския пазар през зимата
Слаб интерес към фермерския пазар през зимата
19 години от събитията през 1997 г.
19 години от събитията през 1997 г.