НОВИНИ

Йордан Цонев: Действията на ГЕРБ ни карат да мислим, че ксенофобска партия

ДПС не иска извинение от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и от Красимир Велчев заради изявленията им миналата седмица за предложеното от ДПС изменение в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Това заяви в "Още от деня" депутатът от ДПС Йордан Цонев, който поиска право на отговор и заради изказване на Велчев в предаването на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 05.10.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Йордан Цонев поиска извинение да бъде направено на тези хора, заради които ДПС е направила въпросния законопроект, заради които хора години наред този законопроект е внасян и бива отхвърлян.

Йордан Цонев, депутат от ДПС: Някакси Велчев въведе в заблуждение хората, че става въпрос само за материална помощ. Става въпрос за допълнение на закона за политическата и гражданска реабилитация на репресирани лица. В 1л. 1 става въпрос за морална реабилитация, в чл. 2 се дава възможност и за материална. Г-н Велчев през цялото време говори за материална реабилитация. Той говори а това какви пари сме можели да дадем и какви пари ГЕРБ е давала. Когато правиш едно дарение, ако то е истинско, хората не трябва да знаят за него. Благотворителността е анонимна. с какво предизвикахме Велчев да говори, че внасяме този законопроект тенденциозно, че тези хора не трябвало да вземат средства от държавния бюджет, че българите щели да плащат.

Цонев не одобрява изказването на Велчев, в което става въпрос за наши и ваши мюсюлмани.

Йордан Цонев, депутат от ДПС: Хората са чувствителни към езика не може да делиш хората на ваши и наши при положение че си председател на Комисията по правата на човека. Този законопроект е за всички българи. Става въпрос да възтържествува истината, защото някои от тези хора са стреляни и са ранени в гръб. Имаше и други реплики, които не правят чест на този човек. Как да не говорим за ксенофобията? Как може да говориш от трибуната на НС, че някои от тях боли ранени случайно, няма случайно пострадали по врем на тоталитарния режим.

Всичките действия в последните няколко години ни навяват на мисълта, че ГЕРБ е ксенофобска партия, каза още Цонев.

Йордан Цонев, депутат от ДПС: Ние в началото мислехме, че в името на някаква стабилност на държавата се прибягва до помощта на националикстическите формация. Първо видяхме прогресираща градация в отношенията между ГЕРБ. Някъде да сте видели в Европа нормалните партии да правят коалиция с националистически формации. Ами цинизма да се говори, че има националистически формации, които били умерени. Няма умерен национализъм. Национализмът е крайна идеология. Точка по въпроса.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортът е основна причина за мръсния въздух в София
Транспортът е основна причина за мръсния въздух в София
Крал Салман стана първият саудитски монарх с официално посещение в Русия
Крал Салман стана първият саудитски монарх с официално посещение в Русия