НОВИНИ

Йоурова: Няма натиск върху никоя държава да ратифицира Истанбулската конвенция

Няма натиск върху никоя държава да ратифицира Истанбулската конвенция, но тя би помогнала за по-голяма защита на жените и децата от насилие. Това заяви на дискусия в София еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова. Тя отново обясни, че документът не съдържа текстове за приемане на трети пол или еднополови бракове.

йоурова натиск никоя държава ратифицира истанбулската конвенция
bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 30.04.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Еврокомисарят Вера Йоурова защити Истанбулската конвенция и посочи, че тя е практически ориентирана и насочена срещу насилието, и че не съдържа никакви рискове за традиционните семейни ценности. В отговор на въпроси, тя отхвърли твърденията, че в нея се съдържа джендър идеология.

Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдие, защита на потребителите и равнопоставеност между половете: Ние не оказваме натиск върху никоя държава. Аз се опитвам да убедя страните да ратифицират Истанбулската конвенция, защото дълбоко в сърцето си вярвам, че тя може да промени нещата по отношение на насилието над жени и деца. Тя не въвежда трети пол и еднополови бракове. Бих искала Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана във всяка страна-членка, но ако страните приемат законови мерки, които ще помогнат на жертвите на насилие, аз ще приема липсата на ратификация.

Еврокомисарят каза още, че за насилието трябва да се говори. И че една от всеки три жени в Европа е била жертва на някаква форма на насилие.

Да, аз съм била жертва, случи се на обществено място и хората, които минаваха не ми помогнаха.

Еврокомисарят цитира данни, според които само 15-20 процента от жертвите на изнасилвания съобщават за престъпленията, защото те се чувстват виновни, вместо извършителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мисия България: Как представяме историческото си наследство?
"Мисия България": Как представяме историческото си наследство?
Прокуратурата утвърди указание за работа при случаи на домашно насилие
Прокуратурата утвърди указание за работа при случаи на домашно насилие