НОВИНИ

Юбилейни събития в памет на Никола Гюзелев

На 17 август се навършват 80 години от рождението на големия български оперен артист Маестро Никола Гюзелев. В тази връзка Фондация ‘’Никола Гюзелев’’ заедно с други организации предвижда значими културни събития.

юбилейни събития памет никола гюзелев
bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 17.08.2016
Чете се за: 01:23 мин.
Още

Предвижда се честване в рамките на Музикалнaта Академия и Фестивал Русалка 2016 на 26 август 2016г.;

Честване в родния му град Павликени на 16 септември 2016 с концерт и номиниране на Летния театър в града;

Концерт на 19 септември 2016 в Сливен със Сливенския симфоничен оркестър и солисти певци;

Честване в БАН на 20 септември 2016 с музикален концерт, изложба и учредяване на международната Награда ’’Никола Гюзелев’’;

Честване и Концерт в Парма, Италия на 22 септември 2016г.с българско и италианско участие; Честване в Софийска Опера на 29 октомври 2016 с операта ‘’Дон Карлос’’ и международно участие; Честване в Рим на 3 ноември 2016г.;

Честване в Стасбург, Франция на 15-18 ноември 2016г.;

Честване в НДК – на 2 декември 2016 с Изложба и представяне на новите книги за него в Мраморно фоайе и на 13 декември 2016г. с Юбилеен концерт в негова памет в рамките на Новогодишния Музикален фестивал в Зала 1 на НДК с участие на български и италиански изпълнители.

Подготвяме нов документален филм за Никола Гюзелев на режисьора Олег Ковачев с премиерни прожекция в НДК, излъчване по БНТ и разпространение в Италия.

Учредяваме Международната Награда ‘’Никола Гюзелев’’ за талантливи оперни певци и художници, която ще бъде връчвана в рамките на престижни певчески и културни форуми в страната и чужбина, изработена от български скулптор. Учредяването и първото издание на Наградата ще се състои на Юбилейния концерт в памет на Никола Гюзелев в БАН на 20 септември 2016г.

В процес на завършване са монография на артиста и нов биографичен роман в негова памет, както и издаване на юбилейни дискове с негови знаменити изпълнения.

Юбилейните събития посветени на Никола Гюзелев през 2016г. са под патронажа и с подкрепата на Министерството на Културата на България, на Националния Дворец на Културата, със съдействието на Италианския Културен Институт в София, на Българския Културен Институт в Рим, на Генерално Консулство на България в Милано и Посолство на България в Рим, на Асоциация ''Артемидия'' Италия, на Римската Художествена Академия-РУФА, на Българския културен Институт в Страсбург Франция, с подкрепата на Фирма ''Свилоза'' България, на ЮроБанк България, на Корале „Джузепе Верди’’Парма, на Община Павликени, Община София, с медийната подкрепа на БНТ, БНР, Радио Ватикана и др.


Фондация Никола Гюзелев (Nicola Ghiuselev Foundation) е създадена през април 2015 г. в памет на знаменития български оперен артист и човек, който ни напусна през май 2014г.

Първите събития на Фондацията през 2015г. бяха концерти в памет на Никола Гюзелев съчетани с изложби на негови авторски творби в Рим през юни и октомври 2015г. и в София през септември 2015г., преминали при голям интерес и посещение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освобождават 38 000 затворници в Турция заради претъпкани затвори
Освобождават 38 000 затворници в Турция заради претъпкани затвори
Как ще се справим с миграционния натиск - разговор с Мария Габриел
Как ще се справим с миграционния натиск - разговор с Мария Габриел