НОВИНИ

Юнкер е склонен на отстъпки по развода с Великобритания

Британският министър по въпросите за Брекзит Стивън Баркли ще се срещне с главния европейски преговарящ Мишел Барние. И докато продължават политическите совалки между Лондон и Брюксел в търсене на изход от кризата, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че е склонен да направи отстъпки по част от спорните теми в споразумението за напускането.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:38, 20.09.2019 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Днешната среща между Стивън Баркли и Мишел Барние ще бъде първата на политическо равнище от юли насам. Двамата ще обсъдят документите, които вчера Лондон е предоставил на ЕК, съдържащи предложения за различен подход по спорните въпроси за Брекзит.

Пред британски медии Жан-Клод Юнкер заяви, че остава оптимистичен за края на сагата около развода.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Срещата ми с британския премиер Борис Джонсън беше изключително позитивна, макар и британските медии да твърдят друго. Продължавам да твърдя, че има възможност да постигнем споразумение.

Според Юнкер евентуален развод без споразумение, би имал пагубни последствия както за Великобритания, така и за ЕС. Ето защо, той е склонен да отстъпи по някои въпроси, включително този за предпазния механизъм по ирландската граница.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Нямам еротична връзка с предпазния механизъм. Ако резултатите са налице, не ме интересуват инструментите, с които са постигнати. Ако целите са изпълнени, всички цели, то тогава нямаме нужда от предпазния механизъм.

Както Лондон, така и Брюксел се надяват да постигнат споразумение преди края на октомври, когато се очаква Великобритания да напусне ЕС. Това обаче няма как да се случи без подкрепата на британския парламент, който одобри закон, забраняващ излизането без сделка. Така на практика единственият възможен ход на премиера Борис Джонсън е да договори сделка, която да удовлетворява всички страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пантера на свобода стресна жители на Лил
Пантера на свобода стресна жители на Лил
Хората в щата Тексас се борят с щетите от бурята Имелда
Хората в щата Тексас се борят с щетите от бурята Имелда