За три дни притокът на вода към язовир "Студена" се е увеличил десетократно

За последните три дни приходът на вода към язовир Студена се е увеличил десетократно, съобщи за "По света и у нас" екоминистърът Нено Димов. Това е резултат от спирането на работата на помпената станция "Крапец" на 28 ноември. Проверка установи, че от нея нерегламентирано се пренасочва вода към Радомир, което е позволено само в условията на аварийна ситуация. На твърденията на кмета на Радомир пред "По света и у нас" вчера, че няма такива нарушения, от екоминистерството заявиха, че дават резултатите от проверката на прокуратурата, за да се види кой е разпоредил отклонение на водата.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:08, 02.12.2019
5416
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Докато е работила помпената станция "Крапец",притокът към язовир Студена е бил 44 литра в секунда. Сега той е 418 литра в секунда.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Оказва се че мерките дават резултат. Ние днес поискахме допълнителна информация за енергията, която е ползвала помпената станция, и по този начин експертите ще преценят каква вода е била преминавала през тази станция.

Кметът на Радомир Пламен Алексиев вчера отхвърли пред "По света и у нас" твърденията, че в нарушение на разпоредбите за аварийно снабдяване по-голямо количество вода е отивала към Радомир, вместо към Перник

Пламен Алексиев, кмет на община Радомир: Информацията за отклоняване на вода от яз. "Студена" е невярна. През помпена станция "Крапец" може да се подава до 38 литра в секунда към гр. Радомир. Това, което е необходимо да влиза в гр. Перник и в околностите, е 550 литра в секунда.
Нено Димов, министър на околната среда и водите: Неговото твърдение трябва да се базира на някакви факти. Ние при всички положения ще дадем цялата информация, която имаме на органите, които могат да правят разследване. Трябва да се види в крайна сметка кой е разпоредил да има такова отклонение.

А на твърденията на Българската асоциация по водите, че екоминистерството е знаело какво количество вода се разпределя към Радомир и Перник чрез помпената станция,министър Димов отговори:

Нено Димов министър на околната среда и водите: За авариен случай не сме уведомявани, така че няма как да знаем. Това е нещо, което не е било разрешено.

Заради водната криза в Перник,в сряда се очаква правителството да освободи от длъжност областния управител Ирена Соколова. Днес тя категорично отказа коментар.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пореден протест срещу избрания за главен прокурор Иван Гешев
Пореден протест срещу избрания за главен прокурор Иван Гешев
Сесията на СОС започна с минута мълчание в памет на Стефан Данаилов
Сесията на СОС започна с минута мълчание в памет на Стефан Данаилов