НОВИНИ

Задигнаха медни листи от Държавния куклен театър

Вандали откраднаха 20 квадратни метра медни листове от покрива на Кукления театър във Варна. Задигнати са около 5 метра водосточни улуци от сградата. Първото посегателство било в събота срещу неделя, а второто - снощи. До дни ще е ясно колко ще струва ремонтът на покрива. Репортаж на Петър Дойкински

bnt avatar logo
от БНТ
21:13, 28.12.2015
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Освен медната обшивка и водосточните тръби, крадците са задигнали и кабели от декоративното осветление на покрива, за да не ги види никой.

Косьо Костадинов, зам.-директор по техническата част на Държавен куклен театър - Варна: От утре ще предприемем мерки за временно покриване, докато завали дъжд и докато минат минусовите температури, за да може да се работи. Ще покрием с някакъв временен материал.

Под повредената част от покрива се намира залата за представления и ако завали дъжд, има опасност течът да повреди стените, които са със специално покритие заради акустиката.

Вера Стойкова, директор на Държавен куклен театър - Варна: Най-страшно би било, ако пострадат ел. инсталациите, които минават под покрива и свързват кабините със сцената. И всички прожектори, апаратури, микрофони, всичко е там. Много скъпо струващи неща, без които един театър не може.

Живеещи до театъра са видели крадците, но не са подали сигнал в полицията, защото мислели, че ремонтират покрива. От общината заявиха, че правят всичко възможно да засилят полицейското присъствие около институциите.

Тодор Иванов, зам.-кмет по сигурността в Община Варна: Кукленият театър е едно от местата, където е включено в маршрута на патрулните автомобили на I РПУ. Сега ще разгледаме и този случай, за да можем да видим какви точно мерки да предприемем.

Сградата на кукления театър е паметник на културата и е една от емблемите на града. В пункт за изкупуване на метали крадците няма да получат много, но ремонтът на покрива ще струва 7 пъти повече. Пораженията трябва да бъдат отстранени бързо, защото се очаква влошаване на времето, а първият спектакъл през Новата година е на 9 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лошо време помрачи коледните празници по света
Лошо време помрачи коледните празници по света
240 хиляди българи посрещат Нова година в чужбина
240 хиляди българи посрещат Нова година в чужбина