НОВИНИ

​Общинските съветници в Свиленград заплашиха с протести, ако митницата се закрие

Ако правителството вземе такова решение, общинарите ще блокират граничния пункт "Капитан Андреево". С декларация Общинският съвет в града вече се обяви категорично против закриването на митницата. Декларацията е подписана от всички 21 съветници. Репортаж на Ваня Петкова и Илия Илиев.

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 28.12.2015
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Съветниците смятат, че закриването на митницата в Свиленград няма да доведе до премахване на корупционните практики.

Живко Желев, независим съветник: Правим една подписка и ще направим една масова стачка с обществеността на Свиленград на "Капитан Андреево", плюс гръцката граница, европейската гръцка граница.
Въпрос: Ще я блокирате?
Живко Желев, независим съветник: Да, ще я блокираме

Според Тодор Стамболиев, бивш заместник-началник на митницата, закриването й няма да пребори корупцията, а затова трябват законови средства.Той се пенсионирал преди 3 години след 20-годишен стаж в митницата.

Тодор Стамболиев: На много други места, по-голяма корупция има. А тя е нарочена. Това е с традиция митница, много голяма, не може заради бълхата да изгорим и юргана.

Митницата в Свиленград съществува вече 96 години. Общинските съветници смятат, че административното и професионалното ръководство на най-голямата сухопътна митница у нас трябва да е тук. Те са категорични, че при разкриването на каналите, трябва да се установят и техните поръчители.

Живко Желев, независим съветник: Аз и вие можем ли да направим канал такъв мащабен, трябва да има пазар за тази стока, трябва да имаме пари да я платим тази стока, второ трябва да има организация да я пуснат, някой трябва да нареди да я пуснат, митничаря е обикновен служител.

Предложението е една от най-големите митници да спре да съществува от средата на януари. Звената в нея най-вероятно ще преминат към митниците в Пловдив и Бургас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътуване в мъгла и поледица - мерки за сигурност
Пътуване в мъгла и поледица - мерки за сигурност
Да попаднеш в зимна приказка
Да попаднеш в зимна приказка