НОВИНИ

Ръст в шивашкия сектор в Русе отчитат заетите в бранша

Разширяване на производството и развитие на сектора, това отчитат заетите в шивашкия бранш в Русе за 2015 г. За разлика от другите производства, през последните няколко години в този сектор има серизни темпове на растеж, разказват собственици на фирми. Те са оптимисти, че тази тенденция ще се запази и догодина.

bnt avatar logo
от Галя Пенчева
19:20, 28.12.2015
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

В Русе има около 150 шивашки фирми, а заетите в тях са близо 10 000 души. Много от собствениците им отчитат, че 2015-а година е била добра за бранша, тъй като са регистрирали ръст в производството от 20-30%.

Антоанета Антонова е собственик на шивашка фирма и разказва, че много европейски дизайнери предпочитат да работят с производители от Русе. Пречка пред бранша е липсата на работна ръка. Във фирмата на Антоанета Антонова се трудят близо 70 човека, но тя би искала да назначи още.

„Имаме спечелени стажантски програми, по които от 4 човека, аз три месеца търсих един, с много увещания и с много загуба на време от моя страна, за да намеря един единствен човек”, коментира тя.

Ваня Христова работи в шивашката фирма от 15 години. Казва, че са я задържали колективът и динамиката на работата.

„Не знам какво отблъсква младите хора от бранша, но си заслужава да се работи в тази сфера. Не е толкова страшно в производството, трябва да се опита. Те не си дават шанс дори и седмица да останат. Плашат се, може би от динамичната работа, не знам", сподели тя.

За да избегнат затруднението с намирането на работна ръка, много от фирмите се лишават от възможността да разширят производствата си или са принудени да наемат шивачки от съседни градове и по-малки населени места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се облекчи ли натовареният трафик в Пловдив
Ще се облекчи ли натовареният трафик в Пловдив
И тази година кухнята в Ловчанската митрополия храни бедните
И тази година кухнята в Ловчанската митрополия храни бедните