НОВИНИ

Рим и Милано спират автомобили заради смог

Заради мръсния въздух Рим и Милано въведоха забрани за използването на частни автомобили. Необичайно тихото и сухо за сезона време там през последните дни не позволява разпръскването на градския смог. И затова има опасност да увреди белите дробове и причинява респираторни заболявания.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:50, 28.12.2015
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Властите в Милано забраняват от днес движението на частни коли, мотоциклети и скутери за три дни от 10 до 16 часа. Икономичният билет за градския транспорт от евро и половина ще важи за целия ден, вместо обичайните 90 минути. През 2008-ма градът стана най-замърсеният на Стария континент и до днес е на челно място в тези класации.

Часове преди влизането на забраната в сила реакциите бяха нееднозначни:

Предпочитам да се движа с колело или пеша.

Винаги се движа с велосипед, винаги.

Чувствам се виновна, но изборът е между чакане на три превозни средства и 10 минути с кола.

Рим днес спира колите с нечетни номера за девет часа, утре ограничението ще важи за четните номера. Изключение правят превозните средства с хибридно задвижване, двигатели на метан и със сертификат Евро 6. Мерките отново повдигната въпроса за състоянието на обществения транспорт, въпреки въведените стимули.

Въвежда се и ограничение за отоплението на жилища и офиси до 18 градуса по Целзий. През 2012-та Италия зае първо място в Европа по смъртност, причинена от замърсяване. През последните години и Рим и Милано въвеждаха няколкократно автомобилни забрани. Замърсяването на въздуха засегна и друг италиански символ.

Кметът на градчето Сан Виталиано край Неапол този месец забрани печенето на пици на дърва. Пещите могат да работят само със специални филтри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търговските трикове по празниците
Търговските трикове по празниците
Анализите за трусовете и кризата в ДПС
Анализите за трусовете и кризата в ДПС