НОВИНИ

Лебедите – атракцията на варненския бряг

Топлото време накара много хора да излязат край морето и да се порадват на най-красивите пернати курортисти – лебедите. По традиция птиците са се настанили на един от плажовете във Варна и споделят територия заедно с още много видове пернати.

bnt avatar logo
от Силвия Благоева
19:27, 28.12.2015
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Това е огромното царство на водоплаващите, което наистина е атракция във Варна. Коста Драков и неговата внучка Марта специално са слезли на брега, за да видят грациозните лебеди.

„Когато е хубаво времето, години наред си идваме тук и ги храним с хляб, те са свикнали. Но тзи може би, тези, които са все още не са свикнали с хората, докато други години те идват буквално от ръката ти вземат хляб, но ще свикнат и те“, разказа Коста Драков.

Боби Пенчев е довел на варненския бряг своята 89-годишна майка, която му гостува всяка зима.

„Времето ни вика да дойдем на морето, искам лебедите да ги видим“, каза той.
"Радвам се на природата, радвам се на морето, радвам се на птиците, на всичко", добави Дорка Велкова.

Грациозните птици са от Северна Европа. Идват на варненския бряг заради добрите условия – мек климат, относително топла вода, внимание и храна от хората. Освен планктон, пернатите гости обичат царевично зърно и дребна риба, но най-често получават хляб. Както повелява собствената им традиция, те ще останат във Варна, далече от студените си родни места, почти до пролетта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Училище за шампиони
Училище за шампиони
Ще се облекчи ли натовареният трафик в Пловдив
Ще се облекчи ли натовареният трафик в Пловдив