НОВИНИ

Задължителни инвестиции за 365 млн. лв. на ВиК-мрежата в София до края на 2025

Столичната община и дружеството "Софийска вода" се споразумяха за задължителни инвестиции за минимум 365 млн. лв. до края на концесионния период. Председателят на столичния общински съвет Елен Герджиков обясни, че предоговарянето на договора от 2000 година се налага, за да се защитят интересите на гражданите. Фирмата се задължава, преди изтичането на концесията, да изплати и заемите си, които са в размер на 100 милиона лева, както и да предостави всички бази данни с които разполага. Освен в посока намаляването на загуби на вода компанията ще обърне внимание и на кварталите без канализация.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:34, 16.01.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Минимална инвестиция от 200 милиона лева до 2021 година и още минимум 165 милиона лева до края на концесията за питейната вода през 2025 година- това предвижда допълнителното споразумение между общината и "Софийска вода".

Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет: Никой инвеститор не е особено ентусиазиран в последната година ,две от своя договор да инвестира в бъдещето на една система, която може би няма да я управлява той.

Досега опасността заемите на дружеството да останат задължение на общината беше напълно реална. Споразумението, което трябва да бъде прието на заседанието на СОС на 25 януари обаче, ще гарантира, че до 2021-ва година дългът от 100 милиона лева ще бъде изплатен. "Софийска вода" се е съгласила и да инвестира всяка година и по милион и половина за проекти посочени от общината.

Ваня Чилова, председател на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране: Това върху което мисим в момента е те да са за канализация и не могат да ползване за друго, освен за ВиК мрежа.

В момента в квартал Горубляне пред завършване са два големи проекта на обща стойност близо 3 милиона лева, съобщават от "Софийска вода" . За хората , които вече имат канализация, проблемите вече са миналото.

- Потъвахме във вода, не можеше нищо да се насади.

- Имахме шахта, която в месеца по два пъти я чистим, много мръсно, мирише, сега няма проблем.

В Симеоново все още има вътрешноквартални улици без канализация. Обещанието е до края на годината това да се промени.

- На лъжи вече не се надявам, то бива лъжи. Аз живея на ул. "Шумака", по времето на Тодор Живков направиха една временна канализация.

Временна, но Румен Радушев я ползва и до днес, а когато се задръсти сами си плащат за отпушването ѝ. В кв. „Бенковски“ работата по изграждане на канализация трябва да започне в началото на месец март, а за кв. „Модерно предградие“, все още няма разрешителното за строеж, заради забавяне при отчуждаването на имоти в трасетата на каналите, това съобщиха за БНТ 2 от "Софийска вода". Панчарево, Кокаляне и Княжево също очакват скоро да се сбогуват със септичните ями.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравната каза в Русе прекрати договор с лекар, отчел неизвършена дейност
Здравната каза в Русе прекрати договор с лекар, отчел неизвършена дейност
Доброволна военна служба ще бъде въведена у нас
Доброволна военна служба ще бъде въведена у нас