Сдружението „Задруга за чиста храна“ представи на форум в Арбанаси критериите, които е разработило за качествени храни. Целта на организацията е да предложи на обществото екологично чиста храна, без консерванти и оцветители. Критериите са потвърдени от технолози в бранша, като са съобразени с европейските регламенти за безопасност на храните.
40 производители от страната се обединяват в „Задруга за чиста храна“ с една-единствена цел – да променят модела и обществото да започне да се грижи за здравето си, като консумира чиста храна.
Филип Хайвазиан - диетолог и председател на Задруга за чиста храна
„Това може да се случи с чисти продукти и ние поемаме отговорността върху себе си да разработим тези критерии, а именно каква трябва да бъде храната и какви да са съставките в храната, за да бъде тя и вкусна и красива и най-важното: да носи здраве!“
Един от критериите е продуктите да са с кратък срок на годност.
Тихомир Беев – технолог по храните, одитор по ISO- стандарти
„Всички храни, идеята е максимално да бъдат изчистени от всякакви замърсители, овкусители, стабилизатори, консерванти, така че да се даде един максимално чистпродукт на пазара!“
Производителите, чиито стоки отговарят на критериите, ще имат логото на Задругата за чиста храна, което ще бъде поставено на етикета, за да могат потребителите да разпознават по-лесно качествените продукти.