НОВИНИ

Задържаните инспектори от ДАИ са нанесли щети в размер на 300 000 лева

Трима инспектори от ДАИ-Пловдив са в ареста за 72 часа с обвинения за получени подкупи чрез изнудване на три транспортни фирми, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив. До момента е установено, че с незаконната си дейност те са нанесли щети в размер на 300 000 лв на държавния бюджет.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
17:57, 04.10.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Схемата за рекет е действала поне две години. Инспекторите са проверявали транспортните дружества, като умишлено не са отчитали дори груби нарушения като липса на пътни листове и тахошайби. В замяна на това обаче искали подкупи, а размерът им зависел от дейността на фирмите и тежестта на провиненията.

Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив: В част от случаите се е пристъпвало към съставяне на акт, все пак някакъв акт за нарушение, за едно нарушение, при положение, че са били налице 20 такива. По - голяма е вината и укоримостта, ще си позволя да го кажа, към представителите на тези дружества и към хората, които са били изнудвани и с охота са давали. Това е бизнес мазохизъм.

От прокуратурата призоваха и други транспортни дружества, които са изнудвани, да дадат показания, както е направил холандски гражданин, собственик на фирма за международни превози.

Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив: Говорим за чиста форма на изнудване - или даваш, или ти спирам 300 ТИР-а да извършват дейност и те ликвидирам.

Една от фирмите е платила два пъти по пет хиляди лева. Инспекторите ползвали посредници за получаването на парите.

Георги Гешев, наблюдаващ прокурор: За единия от служителите се касае за подкупи от две фирми, за другия също за два случая и за третия служител за три фирми.

За единия от задържаните е установено, че има 12 имота, които дава под наем.

Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив: Част от които са кооперации новостроящи, на името на баща му, който е пенсионер, на майка му, която получава социална пенсия и на брат му, който е безработен. Брокер е съпругата му, без да има право да извършва брокерска дейност.

На задържаните инспектори ще бъде направена пълна проверка на доходите. От прокуратурата не изключват в хода на разледването да има и други лица, които да бъдат привлечени като обвиняеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Офицер и шпионин
ДРУГИТЕ новини: Офицер и шпионин
Пътнически автобус и кола се удариха на пътя Симитли - Банско
Пътнически автобус и кола се удариха на пътя Симитли - Банско