НОВИНИ

Закриха едно от най-старите урологични отделения в София

Едно от най-старите и известни урологични отделения в София, това в Първа градска болница, е закрито. В последните седмици в отделението работи само един лекар, а апаратура за милиони стои неизползвана.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:13, 15.12.2016
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Урологията, която обичайно се задъхва от работа, днес е подтискащо тиха. Заповедта за закриването дошла без предизвестие.

д-р Стоян Георгиев - завеждащ отделение по Урология: "За да предадем активите и да изпишем болните, които лежат, след излизане от операционната вчера ме поканиха да ме уволнят".

Закрива се неочаквано, но не изненадващо. В последните седмици единственият останал лекар е самият завеждащ.

д-р Стоян Георгиев - завеждащ отделение по Урология: "Тук имаше 10 лекари специалисти, една част са в МВР болница, друга част заедно с операционните сестри са в Софиямед, последният керван замина за Панагюрище".

След всяка вълна от напускащи, завеждащият предупреждавал и директора, и общината - няма как да задържи лекари със 700 лева заплата.

Доц. Д-р Цветомир Димитров - изп. директор на Първа МБАЛ София: "Наистина е така, но искам да ви кажа, че в другите отделения същите са заплатите и хората чрез клинични пътеки успява да си вдигнат заплатите. От една година се борим за това отделение".
д-р Стоян Георгиев: "През отделението са преминавали по 1200 човека. То е реновирано само преди 2 години в присъствието на госпожа Фандъкова. Много ми е интересно сега какъв отговор ще ни даде, дали тя е гласувала за такова закриване".

В общинската здравна комисия също са били наясно с напускащите лекари. Но там имат друг план да отговорят на силната конкуренция на частните болници, които привличат лекарите със значителни заплати. Пък и в концепцията им за преструктуриране на общинските болници, макар и все незавършена, няма място за три урологии.

д-р Веселин Милев - председател на комисия по здравеопазване, СОС: "Нашата цел ще бъде за концентрация на подобен род дейности нямаме нужда от наличието на три урологии - примерно на три урологии значи може да съществува две, може да съществува и една, като там ще има концентрация на апаратура и на персонал".

И засега са обещали, че единственият литотриптер за разбиване на камъни в бъбреците няма дълго да събира прах. Скоро ще трябва да влезе в употреба. Дали тук или в избраната водеща урология.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж от Ново село дарява къщата си на пострадали от Хитрино
Мъж от Ново село дарява къщата си на пострадали от Хитрино
Разпитаха шести таен свидетел по делото срещу Ахмед Муса
Разпитаха шести таен свидетел по делото срещу Ахмед Муса