Зам.-министър Русинова за програма „Умения“ и заетостта за хората с увреждания

В студиото на „Денят започва“ зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова коментира програмата „Умения“ и програмата за заетост за хора с увреждания. Според зам.-министъра на труда и социалната политика безработицата в България е рекордно ниска, а основният проблем на пазара на труда е липсата на кадри.

от БНТ
09:55, 21.05.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Програмата „Умения“ е на стойност до 30 милиона и до края на годината ще бъде отворена за кандидатстване. Чрез нея работодателите ще могат да обучат персонала си, а безработни и неактивни ще могат да повишат уменията си.

Безработицата е рекордна ниска и ни нарежда на 11-о място в Европа, добави Зорница Русинова, но основният проблем остава липсата на квалифицирани кадри, изтъкна тя.

Ключов приоритет са дигиталните умения, но програмата ще даде възможност за обучение в специфични области.

Предприемачеството е сред сериозните приоритети на министерството на труда, заяви Русинова. Затова е стартирана програма за микрокредитиране на малки предприятия.

Няколко са областите, в които се работи по отношение на хората с увреждания, заяви Русинова, но призна, че не е направено достатъчно.

В момента се дава възможност за обучение и квалификация на хора с увреждания. Ако работодателите задържат човек с увреждания на работа над 6 месеца след приключване на програмата за заетост, министерството предоставя бонус от 6 заплати. С това се подпомага работата на човек с увреждания до три години, увери Русинова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Русия
Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Русия
По вариант 2 пишат 7-класниците на националното външно оценяване по БЕЛ
По вариант 2 пишат 7-класниците на националното външно оценяване по БЕЛ